Agencija utvrdila kršenje Zakona o sprečavanju korupcije u više slučajeva

Nije prijavljena naknada od vjenčanja

Odbornica u Skupštini opštine Berane Vida Ivanović je kazala da su moguće greške u ispunjavanju imovinskog kartona, jer se “često puta dešava da za pojedini unos podataka ne postoji opcija”, navodi se u obrazloženju odluke

4311 pregleda 0 komentar(a)
Odbornici prisustvuju opštinskim vjenčanjima, Foto: Shutterstock
Odbornici prisustvuju opštinskim vjenčanjima, Foto: Shutterstock

Agencija za sprečavanje korupcije utvrdila je da sudija bjelopoljskog Višeg suda Ivan Adamović prekršio Zakon o sprečavanju korupcije jer nije prijavu svu porodičnu imovinu.

Zakonom je propisano da je javni funkcioner dužan da u imovinskom kartonu prijavi sve prihode i imovinu, a da onima koji to ne urade slijedi novčana kazna od 500 do 2.000 eura.

U odluci koju potpisuje direktorica Jelena Perović navodi se da sudija nije prijavio da je njegova supruga Biljana Adamović vlasnica “Stomadenta” i da se na poslovni prostor od 34 metra kvadratnih u Bijelom Polju vodi na tu stomatološku ordinaciju.

U odnosu na poslovni prostor, sudija je naveo da se vodio time da je njegova supruga vlasnica poslovnog prostora “iz razloga što je ona 100 odsto vlasnica navedene ambulante” i da je to jedini razlog zbog kojeg je nju naveo kao vlasnika poslovnog prostora, a ne “Stomadent”.

Agencija je takođe utvrdila da je odbornica u Skupštini opštine Berane Vida Ivanović prekršila Zakon jer je prijavila manji prihod za 774 eura, koji se odnosi na prisustvo na vjenčanjima.

Ivanović je kazala da su moguće greške u ispunjavanju imovinskog kartona, jer se “često puta dešava da za pojedini unos podataka ne postoji opcija”, navodi se u obrazloženju odluke.

Kršenje Zakona utvrđeno je i u slučaju bivše savjetnice za ekonomska pitanja premijera Zdravka Krivokapića, Gordane Radović.

Agencija je utvrdila da ona u prvom kartonu po stupanju na funkciju nije prijavila akcije u “13. jul Plantaže”, “Port of Adria” i “Jadranskom brodogradilištu u stečaju”.

Radović je kazala da je do previda u broju akcija došlo zbog tehničke greške “prilikom prenosa akcija, jer se to radilo putem kodova”. Nadalje je navela da za sporne akcije nije znala, inače bi prijavila to u imovinskom kartonu.

Savjet Agencije sastaće se u ponedjeljak, kako bi na sjednici razmatrao informaciju o aktivnostima Agencije u oblasti kontrole donošenja i sprovođenja planova integriteta i nadzora nad sprovođenjem Zakona o lobiranju.