Katić: Vlast u Herceg Novom složna i stabilna

“Sloboda je najznačajnija tekovina savremenog društva, a slobodan građanin nosilac njegovog suvereniteta", poručio je predsjednik Opštine Herceg Novi
75 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 28.10.2017. 12:41h

Svečanom sjednicom SO i polaganjem vijenaca na spomen obilježja stradalim u Drugom i Prvom svjetskom ratu danas je obilježen Dan oslobođenja i praznik opštine Herceg Novi. Sjednici je prisustvovao predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, gosti iz drugih gradova Crne Gore i regiona, predstavnici diplomatskog kora u Crnoj Gori, Vojske Crne Gore i vjerskih organizacija.

“Sloboda je najznačajnija tekovina savremenog društva, a slobodan građanin nosilac njegovog suvereniteta. Osnovna ljudska prava, sloboda misli, savjesti i vjeroispovjesti, sloboda izražavanja, zabrana diskriminacije po bilo kom osnovu, sloboda štampe i zabrana cenzure, pravo na pristup informaciji, sloboda stvaralaštva - to su sada jedna od polja na kojima branimo slobodu”, kazao je predsjednik Opštine Stevan Katić

On je podsjetio da je nakon lokalnih izbora u maju koalicija Demokrate, Novska lista, DF, SNP i SDP formirala vlast u Herceg Novom.

“Prilikom preuzimanja vlasti prije nešto više od četiri mjeseca zatekli smo veoma loše stanje, koje se ogledalo u neusvojenom Bužetu, višku zaposlenih, kritičnom stanju izvođenja radova na kanalizacionom kolektoru i problemima sa projektom led rasvjete”, kazao je Katić i istako da rješavanje tih problema dodatno otežava sve izraženija centralizacija.

“Smanjuju se ingerencije lokalne samouprave, što je u direktnoj suprotnosti sa Evropskom poveljom o lokalnoj samoupravi. Poslednji primjer je novi Zakon o planiranju prostora i izgradnji objekata, gdje smo izdvojili veliki dio vremena da ukažemo na sve negativne posljedice, ali je Zakon uprkos tome usvojen. Ovakvim potezima ugrožava se opstanak i narušava samostalnost lokalnih uprava”, ustvrdio je Katić.

Prvi čovjek grada je kazao da su za kratko vrijeme izmirili dugovanja i da sada redovno izmiruju tekuće obaveze, da će kapitalni projekat izgradnje kanalizacionog kolektora biti završen do kraja godine, kao i da su obavljene brojne intervencije na putnoj infrastrukturi i javnoj rasvjeti. Naglasio je i da su “spremno i srčano, koristeći sve kapacitete koji su im bili na raspolaganju” dobili bitku sa požarima koji su ljetos harali Lušticom, Orjenom i na pograničnom dijelu sa Hrvatskom. Pohvalio je rad Službe za spašavanje i zaštitu i istakao je dobar rad Komunalne policije, komunalnih preduzeća, kao i stalan kontakt sa građanima.

Katić je naglasio da je ovogodišnja turistička sezona bila upješna, a da je Opština podržala brojne velike kulturne manifestacije, jer “bogatstvo i kvalitet sadržaja trebalo bi da budu ono što će turisti vezivati za Herceg Novi i razlog više da ga posjete.

Katić je naglasio da lokalna vlast održav dobar odnos sa svim vjerskim zajednicama, u skladu sa principima multietičnosti i multikulturalnosti i naglasio da je “nova lokalna uprava je na dostojanstven način dočekala relikvije sa tijelom Svetog Leoplda Mandića u rodni grad i povodom tog čina proglasila park njegovim imenom kod crkve Svetog Antuna”.

Posebna pažnja posvećena je sportu, mladima i osobama sa invaliditetom.

Katić je kazao da je završen nacrt Prostorno urbanističkog plana i pokrenuta izrada Strategije razvoja grada, kao krovni dokument koji je osnov za dalji razvoj u svim oblastima. U završnoj fazi je i Studija zaštite Orjena.

Istakao je i da je pružena podršku velikim turističkim projektima u opštini, kao i da lokalna vlast nastoji da stvori povoljnu investicionu klimu.

“Imajući u vidu da su našoj Opštini potrebni i krupni, milionski projekti, koji su od strateškog značaja, a nije ih moguće finansirati sopštvenim sredstvima, kandidovali smo 14 projekata za kapitalni Budžet države, među kojima: sanacija tvrđave Kanli Kula, izgradnja osnovne škole u Igalu, sanitarne deponije Duboki do, Dnevnog centra, asfaltiranje kompletne magistrale od Sutorine do Kamenara, izgradnja trotoara duž Jadranske magistrale, sanacija puta Kruševice-Vrbanj”, kazao je Katić i naglasio da teže regionalnom i međunarodnom povezivanju.

Zaključio je da je lokalna vlast stabilna.

“Kao koalicioni partneri djelujemo usaglašeno, imamo odličnu komunikaciju i koordinaciju, što je najvažniji osnov za ostvarenje planiranih ciljeva”, poručio je Katić.

Na svečanoj sjednici dodijeljena je i Oktobarska nagrada grada ovogodišnjem dobitniku Nikoli Ninu Deretiću, dobrovoljnom davaocu krvi koji je dragocjenu tečnost donirao 150 puta.

Priređen je i kulturno-zabavni program.

Jutros je delegacija Opštine i Vojske Crne Gore položila vijence na spomenik palim borcima osobodjenje Herceg Novog na Savini i na spomen obilježju kod Sat kule, kao i na spomenik rodoljubima iz Prvog svjetskog rata kod manastira Savina.

Galerija

Bonus video: