Smjene zbog istrage ili fotelje?

Istraga o nabavci registarskih oznaka navodno rezultirala smjenom načelnika Odsjeka za suzbijanje privrednog kriminaliteta Dalibora Medojevića

19086 pregleda 3 komentar(a)
Ne želi da komentariše događaje: Medojević, Foto: SAVO PRELEVIC
Ne želi da komentariše događaje: Medojević, Foto: SAVO PRELEVIC

Inspektori Odsjeka za suzbijanje privrednog kriminala ispituju da li Ministarstvo unutrašnjih poslova zakonito nabavlja regstarske oznake, ali je pokretanje te istrage, navodno, rezultiralo smjenom načelnika Odsjeka za suzbijanje privrednog kriminaliteta Dalibora Medojevića, rečeno je Vijestima iz više izvora.

Jedan od sagovornika kazao je da Medojevićevu smjenu nijesu tražili direktor policije Zoran Brđanin, niti njegov pomoćnik Dejan Knežević koji mu je bio direktno nadređen, već da je nalog stigao iz kabineta ministra unutrašnjih poslova Sergeja Sekulovića.

Navodno, plan je da tu poziciju pokriva dugogodišnji policijski operativac, trenutno raspoređen u Graničnoj policiji, čije ime je poznato redakciji Vijesti.

Sekulović i Brđanin, međutim, nijesu odgovorili na pitanja - ko je i zbog čega smjenio Medojevića i da li je to radno mjesto obećano policajcu koji je svojevremeno bio u nemilosti bivšeg šefa Uprave policije.

Medojević nije želio da komentariše saznanja Vijesti.

Iako iz Uprave policije nijesu odgovorili ni da li je istraga pokrenuta, ta informacija potvrđena je iz Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici.

”U toku je izviđaj, u kojem policija, samoinicijativno i po zahtjevu i obavezujućim nalozima državne tužiteljke u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici, prikuplja dokaze, obavještenja i podatke, radi utvrđivanja postojanja osnova sumnje da je učinjeno krivično djelo za koje se goni po službenoj dužnosti”, odgovorio je portparol ODT Podgorica, tužilac Vukas Radonjić.

Prema saznanjima Vijesti, ta istraga pokrenuta je nakon što je MUP donio odluku o poništenju otvorenog postupka za nabavku registarskih tablica po tenderskoj dokumentaciji broj 04121 od 23. jula 2021. godine i, navodno, nastavio nabavku registarskih oznaka od kompanije koja je taj posao dobila na prethodnom javnom pozivu.

Iz Uprave policije 8. januara novinarki su obećali da će na sva pitanja odgovoriti 10. januara, ali su tog dana u telefonskom razgovoru kazali da to neće učiniti.

Tada su novinarki, u nezvaničnom razgovoru, objasnili da će pozicije načelnika i rukovodilaca popunjavati u skladu sa sistematizacijom, a ne nezakonito - na osnovu preporuka i obećanja.

Iz resora Sergeja Sekulovića od 14. januara nijesu odgovorili Vijestima da li su Upravi policije, odnosno njihovom Odsjeku za suzbijanje privrednog kriminala, dostavili informacije koje su tražili o poništenju otvorenog postupka za nabavku registarskih tablica, ako jesu kada je to učinjeno, odnosno, koliko vremena je prošlo od zahtjeva za dostavljanje podataka i dokumenata do dostavljanja.

Bez odgovora ostalo je i pitanje da li je zbog te istrage smijenjen Medojević, a za koordinatora tog Odsjeka postavljen Vuksan Jovanović, ali i ako nije tačno mogu li objasniti zbog čega je smijenjen.

Nijesu odgovorili ni da li je tačno da je mjesto načelnika Odsjeka za suzbijanje privrednog kriminala “obećano” i ako jeste, čija je to odluka - direktora UP, ili Sekulovićeva i njegovih saradnika.

Molim da mi, ukoliko je to tačno, odgovorite ko i na koji način, i po kojim kriterijumima, obećava pozicije načelnika i rukovodioca u Upravi policije, ukoliko su uslovi za ta radna mjesta propisani zakonom, pitanje je koje je, takođe ostalo bez odgovora.

Uprava policije nije odgovorila na pitanja o istrazi, smjeni Medojevića, i obećanju te pozicije.

Bez odgovora ostalo je i pitanje da li je to Brđaninova odluka, i, ukoliko su informacije tačne, a nije odluka šefa policije, ko i na koji način, i po kojim kriterijumima, obećava pozicije načelnika u Upravi policije.

Bonus video: