Borovinić Bojović: Nisam za ukidanje testiranja i samoizolacije

Komentarišući najavljeni protest muzičkih izvođača, ministarka je kazala da će mjera zabrane izvođenja muzike u lokalima biti revidirana ukoliko se nastavi trend pada oboljelih

20037 pregleda 60 reakcija 59 komentar(a)
Borovinić Bojović, Foto: Luka Zeković
Borovinić Bojović, Foto: Luka Zeković

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović kazala je da nije saglasna sa stavom da treba ukinuti testiranje i mjeru samoizolacije.

“Iako ima elemenata koji mogu biti prihvatljivi, naš stav je u skladu sa stavom sa visokih, relevanstnih medicinskih adresa i mi ćemo ga njemu i prilagođavati. Ukoliko trend na tom nivou bude u tom smjeru, mi ćemo ga pratiti. Nama se pokazalo da mjere daju rezultat”, kazala je ministarka u gostovanju TVCG.

Komentarišući najavljeni protest muzičkih izvođača, ona je kazala da će mjera zabrane izvođenja muzike u lokalima biti revidirana ukoliko se nastavi trend pada oboljelih.

“Što ne znači da je, ukoliko dođe do pogoršanja situacije nećemo vratiti”, kazala je Borovinić Bojović, kako prenosi portal RTCG.

U posljednjih sedam dana bilježi se pad broja zaraženih i bolji rezultati kada je riječ o omikron soju u Crnoj Gori, kazala je ministarka.

“Prilikom redovnih posjeta bolnicama vidjela sam da je broj oboljelih bio u blagom porastu. Imali smo veliki broj pozitivnih, ali kliničke slike su bile puno blaže. Nije bilo jakih upala pluća kao kod delta soja, ali nažalost zabilježili smo dvije smrti od omikron soja. Oba pacijenta bila su nevakcinisana”, navela je Borovinić Bojović.

Istakla je da nema opuštanja jer masovnost obolijevanja može da ugrozi zdravstveni sistem. Istakla je da su zato pristupili mjerama koje su očigledno dale rezultate.

“U bolnicama u Crnoj Gori trenitno je 297 kovid pacijenata od čega je sedam pacijenata intubirano.U posljednjih 10 dana bilježimo manji broj mladih koji su zaraženi u odnosu na pacijente starije dobi. To je jednostavno objasniti, zato što su omikron sojem u prvom redu bili zaraženi mladi koji su prenosili starijima, a oni su srećom, u većem broju vakcinisani”, kazala je ona.

Ukoliko smo imali dilemu da li vakcine štite, kaže ministarka, potpuno je jasno da štite od omikrona.

“Vakcinisani imaju mnogo blažu sliku i manje je pacijenata hospitalizovano”, kazala je ona.

"Zaprepašćena stavom Abazovića, osjećam žal"

Borovinić Bojović je kazala da je iznenađena inicijativom za izglasavanje nepovjerenja Vladi i stavom vicepremijera Dritana Abazovića.

“Ja lično mogu da kažem iz svog ugla, sarađivali smo sa gospodinom Abazovićem veoma blisko. Učestvovao je u svim projektima te Vlade. Sve rezultate predstavljali smo zajednički. Nikada na moju adresu nije uputio nijedan negativan komentar. Uvijek je bio saglasan, ne samo sa mojim aktivnostima, već i sa onim koje su negdje bliže njegovom, da kažem, užem separatu kao što je Evropa sad. Iznenađena sam, zaprepašćena, žao mi je zbog toga”, kazao je ona

Smatra da je Abazović ušao u neku vrstu zablude.

“Nenormalno je da je nakon usvajanja budžeta, povećanja plata od 40 odsto, toliko projekata pred nama, sa nultom korupcijom i u korist jedino građana, potpuno je apsurdno očekivati da se sada na velika vrata vraća bivši režim koji je radio potpuno suprotno od toga”, kazala je Borovinić Bojović.

Istakla je da su rezultati vlade rezultat nulte korupcije sa predanim radom.

“Nemoguće da prije nas nijesu znali kako ovo da urade. Nijesu to nikakvi čarobni štapići, kad se stvarno iskreno želi i hoće, nego su interesi bili drugačiji”, kazala je ona.

Poručila je da će djela da sude i da je jedina želja ove Vlade bila da pomogne Crnoj Gori.

“Ne vidim da je rješenje ovo što nam nudi gospodin Abazović. Zaista ne mislim da je to evropski put kojem treba da teži Crna Gora. Mislim da je to jedan blef. Iskreno osjećam žal zbog toga jer smo imali ideju koja je sigurna budućnost za Crnu Goru, a to je ono što je nama najvažnije”, istakla je ministarka.

Bonus video: