CGO: Poboljšati klimu za rad novinara i jačati profesionalne standarde

Koordinator za razvoj CGO-a Damir Nikočević istakao da je ključno zaštititi radni status novinara uz poboljšanje njihovih ekonomskih uslova

4178 pregleda 0 komentar(a)
Foto: CGO
Foto: CGO

Sve tri grane vlasti treba da posvećeno rade na poboljšanju klime za rad novinara, ali i jačanju profesionalnih standarda, smatraju u nevladinoj organizaciji (NVO) Centar za građansko obrazovanje (CGO).

Koordinator za razvoj CGO-a Damir Nikočević je, uoči 23. januara, Dana novinara Crne Gore, istakao da je ključno zaštititi radni status novinara uz poboljšanje njihovih ekonomskih uslova.

“CGO koristi priliku da podsjeti na hronično loš status novinara i novinarki u Crnoj Gori”, rekao je Nikočević.

On je kazao da nezavidan finansijski položaj, nesigurni radni odnosi, ugrožena bezbjednost, cenzura i autocenzura ostaju zabrinjavajući indikatori medijske scene.

“Od 2004. do danas, nijedan slučaj nije dobio odgovarajući epilog, a ne prestajemo bilježiti nove slučajeve napada na novinarske ekipe. U prošloj godini dogodio se 21 napad, što je značajno više nego tokom 2020. godine”, rekao je Nikočević.

On je ocijenio da uloga medija koji poštuju Kodeks novinara dobija na važnosti upravo u, kako je naveo, visokopolarizovanoj i toksičnoj društveno-političkoj atmosferi koja je prisutna u Crnoj Gori.

Prema riječima Nikočevića, novinari mogu doprinijeti izgradnji društva u kojem će javni interes biti iznad ličnog i partijskog, samo kroz informisanje javnosti, koje je zasnovano na profesionalnim standardima i preispitivanju kvaliteta odluka onih koji imaju moć.

“CGO podsjeća na neregulisano medijsko tržište, rast broja neregistrovanih medija koji gaze sva etička načela, uz poplavu dezinformacija i lažnih vijesti, kao i širenje govora mržnje na društvenim mrežama”, rekao je Nikočević.

On je naveo da se crnogorska medijska scena intenzivno mijenja i u dijelu vlasništva nad medijima, o čemu se, kako je dodao, nedovoljno govori.

Prema riječima Nikočevića, CGO kao pozitivnu činjenicu ističe jednoglasno usvojene izmjene Krivičnog zakonika u Skupštini, kojima je propisana jača krivičnopravna zaštita novinara.

“CGO očekuje da sve tri grane vlasti posvećeno rade, u svojim domenima, na poboljšanju klime za rad novinara, ali i jačanju profesionalnih standarda. Takođe, ključno je zaštititi radni status novinara, uz poboljšanje njihovih ekonomskih uslova”, poručio je Nikočević.

Bonus video: