Smoloviću ističe mandat 31. januara

Predloženo je da se na sjednici za direktora JU Ratkovićeve večeri poezije, ponovo izabere dosadašnji direktor, diplomirani menadžer i književnik Kemal Musić

8785 pregleda 5 komentar(a)
Foto: bijelopolje.co.me
Foto: bijelopolje.co.me

Predsjedniku Opštine Bijelo Polje Petru Smoloviću prestaće mandat 31. januara.

To se navodi u predlogu Odluke o prestanku mandata predsjedniku Opštine, koja će se naći na dnevnom redu sjednice koja je zakazana za posljednji dan januara.

U obrazloženju se navodi da Smoloviću prestaje mandat zbog isteka vremena na koje je izabran.

”Članom 55 Zakona o lokalnoj samoupravi propisano je da se predsjednik Opštine bira na period od četiri godine. Član 61 stav 1 istog Zakona propisuje da predsjedniku Opštine prestaje mandat istekom vremena na koje je izabran, razrješenjem od strane Skupštine, razrješenjem od strane Vlade, podnošenjem ostavke ili po sili zakona”, piše u obrazloženju i navodi da je Smolović izabran odlukom Skupštine opštine 31. 1. 2018. godine

Po automatizmu, odlaskom predsjednika Opštine, mandat ističe i potpredsjednicima, pa je predloženo da na sjednici 31. januara bude usvojena odluka o isteku mandata i potpredsjednicima Opštine Nerminu Bećiroviću i Ernadu Suljeviću.

Odbornici će tog dana odlučivati i o predlog Odluke o utvrđivanju broja odbornika, kojih bi trebalo da bude 37.

”Na izborima za izbor odbornika u Skupštini opštine Bijelo Polje, koji će se održati u 2022. godini, bira se 37 odbornika. Članom 3 Zakona o izboru odbornika i poslanika propisano je da se u Skupštinu opštine, Prijestonice i Glavnog grada bira 30 odbornika i još po jedan odbornik na svakih 5.000 birača. Broj odbornika utvrđuje Skupština opštine posebnom odlukom, najkasnije do dana raspisivanja izbora. Članom 44 stav 1 Statuta Opštine Bijelo Polje je propisano da se broj odbornika u Skupštini opštine utvrđuje posebnom odlukom, u skladu sa zakonom. Ministarstvo unutrašnjih poslova, aktom od 18. 1. 2022. godine, obavijestilo je Službu Skupštine da je broj birača na dan 18. 1. 2022. godine, upisanih u birački spisak koji se vodi za opštinu Bijelo Polje 39.525. Na osnovu podataka Ministarstva unutrašnjih poslova i zakonske odredbe da se u Skupštini opštine bira 30 odbornika i još po jedan odbornik na svakih 5.000 birača, proizilazi da se u Skupštini opštine Bijelo Polje bira 37 odbornika”, piše u obrazloženju.

Predloženo je da se na sjednici za direktora JU Ratkovićeve večeri poezije, ponovo izabere dosadašnji direktor, diplomirani menadžer i književnik Kemal Musić.

Bonus video: