Obnovljen srušeni bunar u Nikšiću

Sanaciju je odradio Mališa Kovačević i to je njegova donacija.

8790 pregleda 12 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

Bunar koji se nalazio u Manastirskoj ulici u Nikšiću i koji je srušen u oktobru prošle godine u saobraćajnoj nezgodije je obnovljen.

Bunar je iz turskog perioda i jedan je od rijetkih koji je preživio zub vremena, vandalizam pojedinaca, ali i neodgovorne graditelje privatnih zdanja. Bunar je održavao stanar zgrade koja se nalazi u njegovoj blizini.

”Sanaciju bunara odradio je Mališa Kovačević i to je njegova donacija. Zahvalni smo mu zbog toga i posao je jako dobro urađen. Plan je da uradimo mapiranje bunara po Nikšiću i to ćemo odraditi zajedno sa Maksimom Vujačićem. One koji budu u lošem stanju vidjećemo da obnovimo”, kazao je “Vijestima” Đorđije Manojlović, sekretar Sekretarijata za uređenje prostora i zaštitu životne sredine.

Maksim Vujačić je prije više od 20 godina krenuo sa istraživanjem ostataka bunara u užem jezgru Nikšića I tom prilikom ih je našao 52, a u širem dijelu, do Željezare i Dragove Luke, oko 70.

U Staroj varoši bilo je petnaestak bunara, a veliki broj njih se nalazio i u Dragovoj Luci. Nazive su uglavnom nosili po gazdama koji su ih iskopali. Tako su postojali Gaševića bunar, koji nikada nije presušio, Hasovac, Ćamovac, Brunčevića bunar, Ljucin, Mušovića bunar, Džidžića... Izgradnjom vodovoda 1931. godine pali su u zaborav, iako predstavljaju značajne kulturno-istorijske spomenike Nikšića.

Manojlović ističe da će lokalna uprava pokušati da projektom revitalizacije bunare, i ne samo, njih, vrati na kulturno-istorijsku mapu grada pod Trebjesom.

”Planiramo da pored renoviranja bunara obnovimo i stare mlinove, mostove, kao i česme koje su ostale, da damo neku ljepšu sliku objektima koji su obilježili Nikšić. Radimo mapiranje mlinova i očekujemo da će ih biti dvadesetak, uglavnom po prigradskim naseljima i mislim da ih je najviše po Gornjem polju”, kazao je Manojlović.

Prije četiri godine obnovljen je Rimski most na rijeci Moštanici, najstariji most u Crnoj Gori, kao i Hadži Ismailov most na Duklu.

Bonus video: