Sedmoro na respiratoru, dvoje preminulih

Ministarka Borovinić Bojović kaže da su kliničke slike blaže i da je manje hospitalizovanih

8462 pregleda 26 reakcija 26 komentar(a)
Borovinić Bojović, Foto: Luka Zeković
Borovinić Bojović, Foto: Luka Zeković

Na bolničkom liječenju juče je bilo 297 pacijenata sa koronavirusom, od kojih je sedam na respiratoru, dok su od posljedica infekcije preminule dvije osobe.

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović juče je kazala da je prilikom redovnih posjeta bolnicama vidjela da je broj oboljelih bio u blagom porastu. Ona je rekla da je zabilježen veliki broj pozitivnih slučajeva, ali su kliničke slike mnogo blaže.

”Nije bilo jakih upala pluća kao kod delta soja ali, nažalost, zabilježili smo dvije smrti od omikron soja. Oba pacijenta bila su nevakcinisana”, kazala je Borovinić Bojović za RTCG.

Ona je rekla da nema opuštanja, da nije za ukidanje testiranja i samoizolacije, kao i da masovno obolijevanje može da ugrozi zdravstveni sistem. Kazala je da su zdravstvene vlasti, iz tog razloga, pristupile epidemijskim mjerama koje su, kako je ocijenila, očigledno dale rezultate.

Borovinić Bojović je najavila da će revidirati mjeru zabrane izvođenja muzike u ugostiteljskim objektima ako se nastavi trend pada oboljelih.

“Što ne znači da, ukoliko dođe do pogoršanja situacije, nećemo vratiti zabrane izvođenja muzike”, kazala je.

Borovinić Bojović je rekla da je potpuno jasno da vakcine štite od omikron soja koronavirusa, jer imaju mnogo blažu sliku i manje njih je hospitalizovano.

Iz Instituta za javno zdravlje (IJZ) saopšteno je da je kovid-19 potvrđen kod još 1.213 osoba.

Naveli su da je iz Podgorice 299 zaraženih, Nikšića 152, Ulcinja 106, Bara 90, Bijelog Polja 83, Herceg Novog 71, Budve 70, Berana i Rožaja po 62, Kotora i Pljevalja po 43, Danilovgrada 33, Tivta 31, sa Cetnja 19.

U Mojkovcu je registrovano 11 novih slučajeva infekcije, Plavu i Tuzima po deset, Plužinama sedam, Andrijevici četiri, Kolašinu, Šavniku i na Žabljaku po dva, Petnjici jedan.

Udio novopozitivnih slučajeva u ukupnom broju testiranih za petak je iznosio 37,62 odsto.

“Tokom petka IJZ-u su prijavljena dva smrtna ishoda povezana sa kovid infekcijom kod pacijenata iz Šavnika i Tivta. Među preminulima mlađi je imao 66, a stariji 72 godine”, saopšteno je.

Bonus video: