Đukanović: Novinari će doprinijeti obnovi multietničkog sklada i daljoj izgradnji građanskog društva

"Novinari u Crnoj Gori i danas imaju izrazito značajnu ulogu u kontinuiranoj transformaciji i demokratizaciji društva, kao hroničari i sudionici najviših državnih postignuća i ukupnog napretka naše države", kazao je predsjednik

10948 pregleda 52 reakcija 41 komentar(a)
Đukanović, Foto: Boris Pejović
Đukanović, Foto: Boris Pejović

Predsjednik Milo Đukanović uputio je čestitku povodom 23. januara - Dana novinara Crne Gore, svim novinarima u Crnoj Gori.

Kazao je da tradicija novinarstva u Crnoj Gori duga više od vijeka i po, začeta izlaskom prvog broja lista “Crnogorac”, svjedoči o demokratskom trajanju i sazrijevanju crnogorskog društva i da predstavlja važnu odrednicu međunarodne pozicije naše države.

"Novinari u Crnoj Gori i danas imaju izrazito značajnu ulogu u kontinuiranoj transformaciji i demokratizaciji društva, kao hroničari i sudionici najviših državnih postignuća i ukupnog napretka naše države. Crnogorski novinari dijele izazove sa kojima se suočavaju i njihove kolege u svijetu u vremenu iscrpljujuće pandemije Covid 19, ali i virusa senzacionalizma i lažnih vijesti koji nije zaobišao ni naše prostore."

"Poseban je izazov za ovu profesiju i aktuelni politički ambijent u kojem često manjka odgovornosti za javno izgovorenu riječ, brige za opšte dobro i očuvanje vrijednosti kojima smo se dugo s pravom ponosili, a koje su ustuknule pred govorom mržnje, mizoginijom i uvredama. Uvjeren sam ipak da će novinari u Crnoj Gori, oslonjeni na časnu tradiciju, profesionalne kodekse i visoku moralnu odgovornost, dati puni doprinos obnovi multietničkog sklada i daljoj izgradnji građanskog društva posvećenog evropskim vrijednostima i evropskom kvalitetu života", saopštio je Đukanović.

Pretpostavka ostvarenja tih ciljeva je, kako je naveo, stvaranje adekvatnog društvenog ambijenta neophodnog za rad slobodnih i profesionalnih medija, u skladu sa najvišim međunarodnim standardima.

"Samo kredibilni mediji mogu doprinositi izgradnji kredibilnog društva u najboljem interesu države, afirmacije bogatstva različitosti i same profesije. Koristim priliku da svim novinarima u Crnoj Gori još jednom čestitam njihov Dan, a laureatima novinarskih nagrada, kojima se obilježavaju najznačajniji istorijski trenuci crnogorskog novinarstva, zaslužena priznanja", zaključio je Đukanović.

Bonus video: