Ombudsman: Medijske slobode jedna od oblasti u kojoj se sporo napreduje

"Tome ponajviše doprinosi i dalje zabrinjavajuće veliki broj napada i različitih vrsti pritisaka na novinare, kakvih je i te kako bilo tokom prethodne godine", navodi Zaštitnik ljudskih prava i sloboda

6267 pregleda 1 komentar(a)
Ombudsman Siniša Bjeković, Foto: Kancelarija Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore
Ombudsman Siniša Bjeković, Foto: Kancelarija Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda uputio je novinarima čestitku povodom Dan novinara Crne Gore, u nadi da će, kako se navodi, predstojeća godina donijeti osjetno unaprjeđenje medijskih sloboda i radno-pravnog statusa medijskih djelatnika.

"Iz godine u godinu na ovaj dan relevantni subjekti, na čelu sa sindikatom, ukazuju na sve probleme i podsjećamo da su medijske slobode jedna od oblasti u kojoj Crna Gora sporo napreduje u dostizanju demokratskih standarda u evropskim integracijama. Tome ponajviše doprinosi i dalje zabrinjavajuće veliki broj napada i različitih vrsti pritisaka na novinare, kakvih je i te kako bilo tokom prethodne godine. Nažalost, upravo ovih dana svjedočili smo još jednoj situaciji ugrožavanja osnovnih sloboda - izvještavanja sa javnog skupa, što uvijek mora podrazumijevati efikasnu reakciju nadležnih organa u odbrani temeljnih novinarskih prava i sloboda", navodi se u saopštenju.

Novinari bi u nestabilnim i izazovnim vremenima trebalo da budu uporište građanskog društva i vrijednosti, ističe Ombudsman.

"Događaji u prvim sedmicama ove godine nagovještavaju moguće burne političko-društvene procese, što će značiti dosta posla za medije ali zasigurno i nove izazove u obavljanju zadataka u takvoj atmosferi. Novinari u nestabilnim i izazovnim vremenima trebalo bi da budu uporište građanskog društva i vrijednosti, da istinitim i objektivnim informisanjem doprinose društvenoj koheziji i smanjenju podjela. Upravo kao što skoro pune dvije godine uspijevate da hrabro i profesionalno odgovorite na okolnosti koje je stvorila pandemija Covid19."

Ombudsman ističe da je najveća snaga medija, svake pojedinačne redakcije i novinara upravo misija i zadatak koji imaju u biti svog posla - da svojim integritetom, profesionalnom etikom, nepristrašnoću i objektivnošću brane svoj ugled i poziciju u društvu. "To posebno u opštoj poplavi neprikladnog govora i komentara, govora koji podstiče diskriminaciju i mržnju, lažne vijesti u javnom prostoru Crne Gore, a posebno na društvenim mrežama."

"Pozdravljamo dodatan angažman na daljem poboljšanju zakonodavnih rješenja u oblasti medija i posebno nedavne izmjene Krivičnog zakonika kojima su pooštrene kazne za napade na novinare. Na kraju ističemo veliki doprinos medija u promociji i zaštiti ljudskih prava i sloboda građana Crne Gore, koji su nebrojeno puta uticali da se pojedinačni ali i problemi sistemskog karaktera efikasnije riješe i osvijetle", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: