Saveljić: Građani tražili promjene, a ne zamjene, Vladu oplakuju oni što su je kritikovali

Najava ministarke zdravlja da će danas šetati sa građanima na neprijavljenom skupu i usred zabrane zbog širenja koronavirusa - koju je ona lično potpisala - ogoljela je svu iskrenost pojedinih vladinih politika, ocijenio je Saveljić

23306 pregleda 185 reakcija 159 komentar(a)
Saveljić i premijer Zdravko Krivokapić, Foto: Facebook/Darko Saveljić
Saveljić i premijer Zdravko Krivokapić, Foto: Facebook/Darko Saveljić

Popularni ekolog Darko Saveljić obratio se na Fejsbuku povodom aktuelne političke situacije, kazavši da su građani željeli promjene, a ne zamjene.

Komentarišući dosadašnji rad Vlade je, između ostalog, kazao da isti oni koji nisu pokazali nikakve rezultate sve vrijeme upravljanja resorima i institucijama "lože narod" da je iznevjerena izborna volja, a da za Vladom "plaču" isti oni koji su je kritikovali.

Najava ministarke zdravlja Jelene Borovinić Bojović da će danas šetati sa građanima na neprijavljenom skupu i usred zabrane zbog širenja koronavirusa - koju je ona lično potpisala - ogoljela je svu iskrenost pojedinih vladinih politika, ocijenio je Saveljić.

"Bez želje da podižem sebi cijenu: mogao sam voditi resor poljoprivrede, ali sam odbio. I jedan sam od rijetkih koji je na pregovore išao sa programom umjesto sa CV. Roditelji ne bi preživjeli još jednu moju borbu za solanu. Dosta im je bilo dvadeset godina trauma, prijetnji i suza. Da im sin, ateista, postane apostol.

"Odbio sam i smatrao nemoralom da kritikujem Vladu CG. Jer nijesam preuzeo odgovornost. Ali sam želio da uspije, baš da uspije, jer je svaka Vlada Crne Gore dosad bila moja. I one sa DPS. Razmišljam, kad već vladaju, neka vladaju dobro…

"Ali, avaj, od prvog dana, ova se vladajuća većina teško razboljela od autoimune bolesti: to je ono kad organizam sam sebe prepozna kao neprijatelja pa stvara antitijela protiv sopstvenog organizma. A Krivi ih je imao mnogo.

"Činjenica je da im nije bilo lako. Trebalo je izdržati toliki pritisak. Većina većine koja je podržavala tu vladu je od prvog dana smatrala da ima neprijatelja u njoj samoj. Kad su god uzeli telefon u ruke, twitnuli su da joj ne vjeruju. Zato su promjene u CG toliko spore i bolne.

"Dodatno, u državnim institucijama u glavnom nijesu i ne rade profesionalci. Tridesetogodišnja negativna selekcija, promocija poslušnosti i prosječnosti napravila je od njih organizacije kojima je najveći neprijatelj onaj ko misli svojom glavom, zna i ko hoće drugačije. I ko iskreno želi ovoj zemlji dobro. Iste te institucije pravile su odmazdu prema ljudima koji imaju hrabrosti da govore ili se bore za javni interes i pravdu. Smjena vlasti nije dovela do smjene službenika zarobljene pameti. Mnogo je njih bilo i ostalo neupotrebljivo. Isti oni su nastavili da probleme guraju pod tepih, da ne daju prijedloge za unaprjeđenje stanja i guraju ovu zemlju naprijed. Jer neće ili ne umiju. A Vlada CG ih nije pozivala na odgovornost.

"Postavljanjem kompromitovanih političara ili ljudi iz javnog života za direktore, nekvalifikovanog i neznavenog kadra bez iskustva i znanja u iste te institucije, oslabile su i ono malo volje da se stvari pomjere sa mrtve tačke. Postalo je to previse očigledno. I zato Crnoj Gori treba radikalan zaokret u lijevo, muškatle koje ništa ne rade ne mogu gurati zemlju naprijed. To dosad nije zabilježeno. Vjerujte mi.

"Nesposobnost pojedinih ministara, svakodnevno šurovanje s popovima, kršenje mjera, masakriranje školstva i kulture, zaustavljanje pregovora, ustoličenje popa iz helikoptera po cijenu da se izazove rat… sve je to imalo poguban učinak za ovu zemlju i skrenulo je u desno. Zatvaranje očiju pred šklapanjem državne imovine budvanskog šerifa, postavljanjem Rovča, odgovornog za pisanje saopštenja Demokrata za direktora najvažnije firme u Crnoj Gori EPCG... nemojte, molim vas. Veka Bratić i Mitrović, pa bogoumilni Stijović. Postalo je neizdrživo. Neizdrživo.

"Sad kad je došao kraj, isti oni koji su je pljuvali - plaču. Fotelje. Privilegije. Ogromne plate. Nepotizam. Isti oni koji nijesu pokazali nikakve rezultate sve vrijeme upravljanja resorima i institucijama lože narod (ne građane) da je iznevjerena izborna volja. Da je neko nekoga prevario. Nesvjesni da su ih oni isti zajebali.

"Najava da će ministarka zdravlja danas šetati sa građanima na neprijavljenom skupu i usred zabrane zbog širenja korona virusa (koju je ona lično potpisala) ogoljela je svu iskrenost pojedinih vladinih politika. Vlada je odložila početak škole, ali njeni ministri prisustvuju masovnim okupljanjima…

"Ovo je odavno postalo degutantno. Građani su željeli promjene, ne zamjene. I popove u crkve, ne u upravne odbore", zaključio je Saveljić.

Bonus video: