Krivokapić: Uloga novinara nezamjenjiva, dužni smo da je osnažimo

Sve dobrobiti programa Evropa sad "preliće se i na sektor novinarstva" i učiniti da se osnaži položaj "pouzdanih svjedoka naše kompleksne stvarnosti", kazao je premijer

7062 pregleda 21 reakcija 19 komentar(a)
Krivokapić, Foto: Boris Pejović
Krivokapić, Foto: Boris Pejović

Predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić uputio je čestitku povodom 23. januara - Dana novinara Crne Gore.

Kazao je kako je za očekivati od svih državnih institucija i svih društvenih činilaca da, u svakom trenutku svog djelovanja, naročito javnog, imaju u vidu položaj i značaj misije novinara.

"Vrijeme je dokazalo da nijedna žrtva u prošlosti nije bila uzaludna, ali i da svaka vlast i cjelokupna zajednica moraju biti svjesni sopstvenog dijela odgovornosti za težinu žrtve koju su podnijeli i podnose novinari. Pošto znamo imena i prezimena svih koji su nesebično i neustrašivo, društveno odgovorno pristupali svojoj radnoj obavezi, nemamo pravo da ikada odustanemo od personalizovanja krivice, pronalaženja i imenovanja onih koji su činili zločine protiv čovječnosti, protiv novinara, njihove izgovorene i napisane riječi.

"Najoštrije osude kojima se svakodnevno, promptno određujemo u odnosu na sve izgrede i izgrednike koji se obrušavaju na dostojanstvo, čast i integritet novinara, nijesu samo deklarativan odnos ove Vlade prema profesiji i profesionalcima kojima kao društvo dugujemo veliku zahvalnost za sve što su postigli svojom hrabrošću, svojim istraživačkim ambicijama, preciznošću i postojanošću. Njihova uloga bila je i ostaje nezamjenjiva i dužni smo da je kao društvo osnažimo i obezbijedimo joj bolje materijalne i tehničke uslove, kao i precizniji pravni okvir", saopštio je Krivokapić.

Sve dobrobiti programa Evropa sad "preliće se i na sektor novinarstva" i učiniti da se osnaži položaj "pouzdanih svjedoka naše kompleksne stvarnosti", dodao je.

"Implementacijom ovog projekta, posredno se jača pozicija svih uposlenika u Crnoj Gori, pa i novinara, i bez obzira na sve burne društvene procese, uvjeren sam, Program predstavlja samo početak progresivnog opštedruštvenog boljitka svih građana, koji ostaju nepokolebljivo i nepogrešivo ujedinjeni na osnovama evropske vizije naše budućnosti. Još jednom vam čestitam vaš Dan, sa iskrenom željom i trudom da istinski ostanemo na jedino ispravnom putu - za evropsku, prosperitetnu Crnu Goru, koji ne trpi kompromise u kojima bi stradala demokratija, građanska volja većine i sloboda“, stoji u čestitki premijera.