Vujović: Mediji nisu nikad radili u ovako teškim uslovima

Medijski savjet za samoregulaciju uputio apel da se postigne najširi društveni konsezus i doprinos svih odgovornih kako bi se medijski prostor Crne Gore "sačuvao od dalje degradacije i zaštitio ovaj preostali broj medija"

3176 pregleda 4 komentar(a)
Vujović, Foto: Savo Prelević
Vujović, Foto: Savo Prelević

Medijski savjet za samoregualciju uputio je čestitku povodom 23. januara - Dana novinara Crne Gore, ocijenivši da medijski poslenici nikad nisu radili u težem i izazovnijem vremenu.

Izvršni sekretar MSS-a Ranko Vujović ukazao je da je novinarska profesija ugrožena "sa različitih strana".

"Da samo napomenemo da je epidemija korone ugrozila u velikom djelu ekonomski opstanak medija. Da se na malom crnogorskom tržištu pojavilo više ekonomski moćnih medija iz susjedne države, koji prijete da ionako malo tržište dodatno ugroze. Ti medije nisu došli zbog profita, već zbog ogoljenog političkog interesa i njihovi vlasnici ne žale novaca da bi ostvarili monopolsku poziciju u crnogorskim medijima", saopštio je Vujović.

Podsjeća da je, zbog neregulisanih odnosa u sferi marketinga, još ranije bila ugrožena fer raspodjela prihoda od reklama.

"Pored svega ovoga digitalizacija prijeti da potpuno ugasi štampane medije, a društvene mreže polaku preuzimaju i profit i korisnike tradicionalnih medija. Sa sličnim izazovima se susreću i mediji u puno većim državama, ali crnogorsko medijsko tržište je toliko malo da i najmanji poremećaj na njemu može da ga uzdrma ili baci na koljena", dodaje on.

Vujović je uputio apel da se postigne najširi društveni konsezus i doprinos svih odgovornih kako bi se medijski prostor Crne Gore "sačuvao od dalje degradacije i zaštitio ovaj preostali broj medija".

"U protivnom se plašimo da ovaj praznik kod nas uskoro neće imati ko da slavi osim par stranih kompanija koje su na ovaj ili onaj način došli do vlasništva u medijima kod nas", zaključio je Vujović.

Bonus video: