Bečić: Sloboda medija i unaprjeđenje statusa novinara dostižan cilj

Šef parlamenta kazao da je Dan novinara prilika da se još jednom pozovu nadležni da rasvijetle okolnosti u kojima je ubijen urednik "Dana" Duško Jovanović

4168 pregleda 17 komentar(a)
Bečić, Foto: Luka Zeković
Bečić, Foto: Luka Zeković

Predsjednik Skupštine Aleksa Bečić uputio je svim medijskim poslenicima čestitku povodom 23. januara - Dana novinara Crne Gore, kazavši kako je uvjeren da će sloboda medija i unaprjeđenje standarda novinara, uslova njihovog rada i njihovog statusa u društvu biti dostižan cilj i samo stepenik ka punoj demokratizaciji crnogorskog društva.

"Važnost novinarstva, časne profesije u kojoj bi najčešće trebalo da se ostvaruju ljudi kojima su standardi pravovremenog, objektivnog i nepristrasnog informisanja vrhovni principi u radu, obavezuje sve društvene činioce da stvore ambijent u kojem nikome ni na pamet neće pasti da napadne na život, tijelo ili imovinu novinara", saopštio je Bečić.

Dan novinara je, ističe, prilika da se još jednom pozovu nadležni da rasvijetle okolnosti u kojima je ubijen urednik "Dana" Duško Jovanović, odnosno da se pravdi konačno privedu svi počinioci i nalogodavci tog, kako je kazao, bezobzirnog zločina. "Ali, bez senzacionalizma, već onako kako je to pokojni glavni i odgovorni urednik lista Dan zaslužio svojim odnosom prema pravdi i istini."

"Novinarstvo kao sedma sila ili, kako često masovne medije nazivaju – četvrta grana vlasti, sa druge strane, mora se izboriti za bolji položaj i veći ugled u društvu pridržavanjem osnovnih i univerzalnih načela – istinoljubivosti i pravdoljubivosti. Lažne vijesti, senzacionalizam i tabloidizacija su pojave koje moraju postati izuzetak, a ne pravilo. Ovo naročito u izazovnim društveno-političkim prilikama u kojima se dugi niz godina nalazi naše društvo", dodaje Bečić.

Manipulacije medijskim prostorom i njegovim konzumentima, kao i zloupotreba medijskih sloboda, usporavaju put ka poštovanju koje zavređuje svaki častan novinar, ističe predsjednik parlamenta.

"Uz želju da godina koja je tek počela crnogorskim novinarima donese puno uspjeha na profesionalnom planu i da ambijent u kojem rade bude ispunjen razumijevanjem građana i institucija za ovu prilično tešku profesiju, još jednom svim poslenicima medija čestitam 23. januar, Dan novinara Crne Gore", zaključio je Bečić.

Bonus video: