Srzentić: Prioritet stvaranje sigurnog ambijenta za rad novinara i procesuiranje svih napada

"Crna Gora je posljednjih decenija prepoznata i po tome što je kritička riječ samo snažila i bivala glasnija", kazala je ministarka. Raduje, kako je navela, nedavna izmjena Krivičnog zakonika u dijelu oštrijih sankcija za napade na novinare

9672 pregleda 51 reakcija 16 komentar(a)
Srzentić, Foto: Ministarstvo javne uprave digitalnog društva i medija
Srzentić, Foto: Ministarstvo javne uprave digitalnog društva i medija

Društvo koje može da se podiči svojim novinarima uvijek će imati perspektivu, poručila je ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija Tamara Srzentić, povodom 23. januara - Dana novinara Crne Gore.

Kazala je da najviše zabrinjava statistika napada na novinare koja je u 2021. dostigla vrhunac, sa 21 napadom. Naglašava da je iznad svega stvaranje sigurnog ambijenta za rad novinara i procesuiranje svih napada. Zato, kako je kazala, raduje nedavna izmjena Krivičnog zakonika u dijelu oštrijih sankcija za napade na novinare.

Srzentić je poručila da Dan novinara sve obavezuje da ponude sistemske alate za poboljšavanje položaja u kojima novinari žive i rade, kao i da je više razloga za optimizam nego lani.

"Crna Gora je posljednjih decenija prepoznata i po tome što je kritička riječ samo snažila i bivala glasnija. Uz želju da nikada ne utihne, jer slobodna riječ čuva slobodu svih nas, čestitam Dan novinara Crne Gore", navela je Srzentić na Tviteru.

U Crnoj Gori, u kojoj, smatra ministarka, demokratija i medijske slobode nisu na optimalnom nivou, novinarstvo nikada nije bilo lagodno zanimanje, a pred novinarskom profesijom pojavljuju se brojni izazovi.

Ističe da finansijski problemi sa kojima se mediji suočavaju, posebno na lokalnom nivou, mogu biti prevaziđeni punom primjenom programa "Evropa sad". Kroz Fond za podsticanje medijskog pluralizma, dodaje, zaživjele su mjere pomoći medijima, koje mogu ojačati njihovu finansijsku sigurnost i osigurati bolje uslove za rad. Najavila je da će unaprijediti taj alat kako bi se osiguralo da te mjere države direktno osjećaju zaposleni u medijima.

"Vidjevši kako visoko polarizovana medijska scena u Crnoj Gori funkcioniše, i koliko se pod uticajem centara moći novinarstvo često stavlja u službu politike, dok mi sistemski rješavamo medijsku oblast, vjerujem da ste vi najveći čuvari svoje profesije", navodi Srzentić.

Rekla je da sva važna pitanja, koja opterećuju novinarsku profesiju, nadležni adresiraju kroz izradu Medijske strategije i izmjene medijskih zakona. Ti procesi su pokrenuti sa ciljem da mediji mogu slobodno i profesionalno da izvještavaju, a da novinari rade u bezbjednom okruženju i na uređenom tržistu, kazala je ministarka.

"Opet vas ohrabrujem da se udružujete kroz sindikalne organizacije kako bi se jače borili za vaša prava, da podstičete samoregulaciju kako se ne biste udaljili od vrijednosti profesije, da se uključujete u izradu dokumenata za uređenje medijske scene i svoje stavove jasno zastupate", zaključuje Srzentić.

Bonus video: