Maraš: Mediji spriječili da crnogorsko društvo postane autokratsko

"Možda smo u prethodnim decenijama bili uskraćeni za mnoga prava, ali slobodnu riječ smo uvijek imali gdje da izgovorimo, iako nas je nerijetko dosta koštala", kazao je izvršni direktor MAJE

10945 pregleda 5 komentar(a)
Maraš, Foto: Boris Pejović
Maraš, Foto: Boris Pejović

Novinari u Crnoj Gori bili su i ostali branioci javnog interesa, a sviđala se nekom nečija uređivačka politika ili ne, mediji su ti koji su spriječili da crnogorsko društvo postane autokratija u punom smislu te riječi, kazao je izvršni direktor Medijske asocijacije Jugoistočne Evrope Vuk Maraš, povodom 23. januara - Dana novinara Crne Gore.

"Možda smo u prethodnim decenijama bili uskraćeni za mnoga prava, ali slobodnu riječ smo uvijek imali gdje da izgovorimo, iako nas je nerijetko dosta koštala. I zato - hvala im na svemu i neka im je sa srećom njihov dan", objavio je Maraš na Tviteru.

Istakao je kako, ipak, ne može a da se ne zgrozi "licemjerstvom pojedinih koji danas čestitaju Dan novinara", a koji su, kako je kazao, godinama unazad, direktno odgovorni "za uništenje medijske scene u Crnoj Gori".

"Licemjerstvu onih koji govore o etici, a doveli su određene medijske najamnike iz regiona da satiru svakoga ko se usudi da iskaže bilo kakvu kritičku misao, kroz kampanje kakve nisu zabilježene ni u afričkim državama. Pa se sada zgražavaju nad činjenicom da su ovi promijenili poslodavca. Licemjerstvu onih koji govore o slobodi medija, a godinama nisu učinili ništa da se rasvijetle ključni slučajevi napada na novinare i imovinu medija. Počevši od ubistva Duška Jovanovića, pa onda redom. Licemjerstvu onih koji govore o institucijama, a Jovu Martinoviću su život uništili vodeći nakaradni postupak koji su osudili svi na planeti koji se bave slobodom medija. Osim naših 'nezavisnih' institucija. Licemjerstvu onih koji govore o vladavini prava, a dali su nam zakone koji su ostavili na vjetrometini sve medije iz Crne Gore. Uništili tržište i doveli do toga da mediji sa najvećim povjerenjem na tržištu, najvećom čitanošću, gledanošću i slušanošću ne mogu da prežive od svog rada i zarade na tržištu ono što bi mogli u svakoj, iole normalnoj zemlji. Licemjerstvu onih koji govore o etici, a sa ANB-om su uoči izbora pravili opskurne portale i klevetali ljude, i koji su prisluškivali novinare samo zato što im se ne sviđa ono što misle ili što govore", naveo je Maraš.

"Ne čestitao više nikad niko novinarima u Crnoj Gori dan kao što ste ga vi čestitali, od davnašnjih dana do danas. A vama, dragi novinari i drage novinarke, hvala što činite ovo društvo boljim", zaključio je izvršni direktor MAJE.

Bonus video: