Fasade bolne tačke, Nikšić će pomoći

Sekretar Sekretarijata za uređenje prostora i zaštitu životne sredine Đorđije Manojlović kaže da je svjestan činjenice da građani nijesu u mogućnosti da sami finansiraju radove

6209 pregleda 60 reakcija 5 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

Iako su zgrade u vlasništvu stanara koji su odgovorni za njihovo održavanje, sekretar Sekretarijata za uređenje prostora i zaštitu životne sredine Opštine Nikšić Đorđije Manojlović kaže da je svjestan činjenice da građani nijesu u mogućnosti da sami finansiraju izradu fasade koje su, kako ističe, bolne tačke grada.

Potrudiće se, obećava, da tu sliku, zajedno sa građanima, promijeni, ali to se ne može desiti preko noći.

”Ne treba narodu davati lažnu nadu da će sve odmah biti završeno, ali moramo krenuti jedno po jedno. Grad treba posmatrati kao svoje dvorište i vidjeti šta fali u tom dvorištu. Ono za šta se ja lično borim je da izjednačim prioritete fasada i asfalta. Tačno je da su zgrade privatno vlasništvo, ali ipak je to javni interes, a stanari nemaju sredstava da te fasade završe. Za fasade je ostavljeno 100.000 eura. Svi smo svjesni da su fasade u Nikšiću u izuzetno lošem stanju i da taj novac zaista ne znači puno”, kaže Manojlović.

Ističe da su izmjenom odluke, pored fasada, u sanacije uvrstili i ravne krovove i nada se da će program ravnih krovova, čija realizacija treba da počne na proljeće, pomoći da i fasade dobiju novo ruho.

”U gradu je 37 zgrada sa ravnim krovovima. Ponudićemo investitorima da izrade stanove na ravnim krovovima, a oni će zauzvrat sanirati te krovove i fasade. Od toga bi svi imali koristi - Opština kroz naplatu komunalija, stanari bi dobili uređene zgrade, a investitori stanove koje će moći da prodaju”, kazao je Manojlović.

Tri zgrade zbog spratovnosti i nepostojanja liftova, neće moći da uđu u program, pošto nadogradnja na takvim zgradama nije moguća.

”Na takvim zgradama ćemo ići sa kosim krovovima i postavljanjem solara. Na račun prodaje struje isplatiće se investicija, a stanari će moći da završe fasade. Potrudićemo se da uradimo najviše što možemo, ali nema dovoljno sredstava u budžetu. Najlakše je reći građanima da će sve to ući u program. Može ući u program, ali to ne znači ništa ako nemate novac da to i realizujete”.

Manojlović kaže da očekuje da se u februaru ili martu na sjednici lokalnog parlamenta glasa o programu ravnih krovova i ističe da već postoje zainteresovani investitori.

Navodi da očekuje da se, odmah nakon objavljivanja javnog poziva, prijavi njih desetak i da tako istovremeno počne da se radi više zgrada.

”Skupštine stanara, kao pravna lica, zaključivale bi ugovore sa investitorima, a iza tih ugovora stajala bi Opština”.

Bonus video: