CEGAS: Sjednica Tužilačkog savjeta otvorena samo za odabrane, nailazimo na zatvorenost i nesaradnju

"Tužilački savjet je, pri svom prvom zaduženju, isključio jedan dio javnosti, braneći se da su prvi prijavljeni, dobili pravo da prisustvuju sjednici"

11332 pregleda 3 komentar(a)
Sa sjednice Tužilačkiog savjeta, Foto: Luka Zeković
Sa sjednice Tužilačkiog savjeta, Foto: Luka Zeković

Centar za građanske slobode (CEGAS) saopštio je danas da je sjednica Tužilačkog savjeta otvorena samo za odabrane.

"Ako se po jutru dan poznaje, plašimo se da su prvi nagovještaji loši. Danas, kada očekujemo veću transparentnost, otvorenost i svrsishodnost rada tužilaštva, nailazimo na zatvorenost i nesaradnju. Tužilački savjet je, pri svom prvom zaduženju, isključio jedan dio javnosti, braneći se da su prvi prijavljeni, dobili pravo da prisustvuju sjednici. Da li je to pravo osigurano samo privilegovanim ili zaista prvim u slanju email/ova tužilaštvu, nijesmo obaviješteni, ali je i u prvom i u drugom slučaju jednako loše", ističe se u saopštenju CEGAS.

Iz te nevladine organizacije su pitali "kako Tužilački savjet, sebi daje za pravo da vrši klasifikaciju i kvalifikaciju onih koji mogu prisustvovati i onih kojima to nije dozvoljeno?"

"CEGAS je izrazio zainteresovanost da, zajedno sa kolegama iz civilnog sektora i medija, prisustvuje konstitutivnoj sjednici Tužilačkog savjeta. Čekajući dugo na konačno formiranje ovog tijela, postojala je velika potreba da čujemo koje novine i planove unosi novi Tužilački savjet. Nažalost, prvo što će ga obilježiti jeste uskraćivanje prava na prisustvo i mogućnost praćenja sjednice", piše u saopštenju.

Iz CEGAS su rekli da su zainteresovanoj javnosti, jutros počela telefonska obavještenja da im nije dozvoljeno prisustvo zbog prostorne ograničenosti u kojoj će se odvijati sjednica, kao i epidemioloških mjera koje su na snazi.

"Posljednja sjednica Tužilačkog savjeta, koja je održana 30. jula 2021. godine, je bila otvorena za javnost, i tada su kolege koje su se prijavile za praćenje, imale pravo prisustva, što jeste dobra praksa transparentnosti i otvorenosti ka društvu. Napominjemo da su mjere zbog kovida 19 i tada bile na snazi. Kako se iz Sekretarijata Tužilačkog savjeta pozivaju na Poslovnik Tužilačkog savjeta (Sl.list Crne Gore, 67/2015 i 57/2018), po Članu 19, zaista se prisustvo javnosti može ograničiti "u slučaju nedostatka prostornih uslova za održavanje sjednice". Da li je zaista Tužilački savjet, samoinicijativno izabrao salu u kojoj nema mjesta za zainteresovane ili je silom prilika bio prinuđen na prostorno ograničenje?", poručili su iz CEGAS.

Iz te NVO su napomenuli da su epidemiološke mjere postojale i 30. jula 2021.godine, kada je kako su rekli kolegama bilo dozvoljeno prisustvo, a tvrde i da je prostora bilo i više nego dovoljno.

"Po sadašnjim epidemioločkim mjerama, prisustvo 50 osoba u prostoru, koji omogućava propisanu distancu, je dozvoljeno", zaključuje se u saopštenju CEGAS.

Bonus video: