Ulcinj: Radova ni na vidiku, a rate za kredit vraća država

Opština Ulcinj u državni trezor nije vratila prvu ratu od 933,5 hiljada eura, iako je imala obavezu da to uradi do 29. juna prošle godine

11180 pregleda 22 reakcija 3 komentar(a)
Kriminalistička policija ispitivala da li su država i Opština oštećene u ovom projektu: Ulcinj, Foto: Shutterstock
Kriminalistička policija ispitivala da li su država i Opština oštećene u ovom projektu: Ulcinj, Foto: Shutterstock

Druga rata kredita u iznosu od 316,8 hiljada eura za koji je Vlada kod Njemačke banke za razvoj (KfW) za realizaciju projekta vodosnabdijevanja i odvođenja otpadnih voda garantovala za Opštinu Ulcinj plaćena je iz državnog budžeta, pa je trenutno dug lokalne vlasti po tom osnovu prema državi, porastao na više od 1,2 miliona eura, potvrđeno je nezvanično “Vijestima” u Ministarstvu finansija i socijalnog staranja.

Projekat još nije počeo da se realizuje, a što je trebalo prije više od pet godina, dok rate za naplatu kredita stižu u polugodišnjim razmacima.

Opština Ulcinj u državni trezor nije vratila prvu ratu od 933,5 hiljada eura, iako je imala obavezu da to uradi do 29. juna prošle godine. Ta rata plaćena je iz državne kase na osnovu ugovora o zajmu na iznos od 36 miliona za projekat vodosnabdijevanja i odvođenja otpadnih voda za crnogorsko primorje, od čega se 20 miliona odnosilo na Opštinu Ulcinj, koji su Ministarstvo finansija, tivatski Vodacom i KfW banka, zaključili 2013. godine.

Sa Opštinom Ulcinj dvije godine kasnije Ministarstvo finansija je zaključilo ugovor o potkreditu, odnosno prosljeđivanju novca. Prema tom ugovoru, Opština je dužna da na glavni državni račun trezora uplati svaku dospjelu ratu prema utvrđenom planu otplate.

Ministarstvo finansija, kojim rukovidi ministar Milojko Spajić, prema saznanjima “Vijesti”, Opštinu Ulcinj zvanično je obavijestio o obavezama po osnovu tih rata koje treba da uplati u budžet. U tom Vladinom resoru ističu da su oni i Vlada pokazali razumijevanje za finansijsku situaciju Opštine Ulcinj.

Realizacija projekta, u kome je lokalna vlast probila petogodišnji grejs period još nije počela, niti je izvjesno kada bi to moglo da se desi budući da nije izvršena eksproprijacija.

Od ugovorenih 20 miliona eura Opština Ulcinj do sada je povukla 1.318.204,52 eura, a dug prema državi, prema saznanjima “Vijesti” za sada se na iznos povučenog novca. Opština je KfW banci platila obaveznu naknadu za rizik u iznosu od 140 hiljada eura.

Od prve rate, koju je platilo Ministarstvo finansija, 900 hiljada eura predstavljalo je glavnicu, 10,67 hiljada kamate, dok se ostatak odnosi na ostale troškove.

Bivši ministar finansija Darko Radunović, prije dvije godine dopisom je upozorio tadašnjeg predsjednika Opštine Ljora Nrekića da će Vlada, ako lokalna vlast u budžet za 2020. godinu ne projektuje iznos od 2,6 miliona eura kao ekvivalent nepovučenih novca od KFW banke izaći iz kreditnog aranžmana za najjužniju opštinu.

Radunović je tada podsjetio Nrekića da je država za redovnu naknadu za nepovučeni novac platila nešto više od 347 hiljada eura. Opština Ulcinj tada je izrazila spremnost za nastavak projekta, a da se nakon isteka roka raspoloživosti novca iz kredita utvrdi koji je to iznos naknade koji treba obezbijediti za produžetak raspoloživosti kredita.

SDT izuzeo dokumentaciju i preuzeo slučaj?

”Vijesti” su početkom maja prošle godine objavile da su inspektori kriminalističke policije provjeravali da li su i koliko država i Opština oštećene nepovlačenjem novca kredita od KfW-a.

Jedan od izvora “Vijesti” juče je nezvanično potvrdio da je tim Specijalnog državnog tužilaštva preuzeo slučaj i da je tim povodom izuzeta određena dokumentacija.

Zbog ovog projekta, u ulcinjskom parlamentu, lani krajem septembra je formiran anketni odbor koji ispituje detalje tog posla i eventualnu odgovornost pojedinaca zbog kašnjenja u realizaciji projekta.

Ovaj odbor je lokalnom parlamentu trebalo da podnese izvještaj pred Novu godinu, ali je koordinator odbora Naser Resulbegović (SDP) tražio da im se produže rok za podnošenje izvještaja za mjesec. To iz razloga što još uvijek nemaju povratne informacije iz Uprave za nekretnine i Sekretarijata za zaštitu imovine koje se odnose na eksproprijaciju zemljišta na predviđenim trasama.

On je “Vijestima” potvrdio da je Ministarstsvo finansija sa Opštinom Ulcinj dogovorilo odlaganje krajnjeg roka za povlačenje novca za četiri godine. Prvi rok istekao je krajem 2020. godine.

Resulbegović je ranije kazao “Vijestima” da se prema njegovim saznanjima, izvještaj Komisije za nadzor i praćenje realizacije novca kredita za šest godina nikad nije našao na dnevnom redu sjednice lokalnog parlamenta.

Komisiju od devet članova, lokalni parlament formirao je u oktobru 2015. godine i u rješenju o njenom formiranju piše da novac za njen rad pada na teret budžeta Opštine.

Bonus video: