Partijske mrlje na bijelim mantilima

Preporuka za rukovodeću poziciju nije samo partijska pripadnost, već i porodična veza - direktorica KCCG Ljiljana Radulović kćerka je visokog funkcionera DF-a Branka Radulovića, a njen pomoćnik Zoran Terzić član Predsjedništva SNP-a, ali i pašenog predsjednika te partije Vladimira Jokovića

42074 pregleda 64 reakcija 42 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Iako je tvrdila da zdravlje nije poligon za politiku, ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović u prethodnih godinu dana za direktore 15 zdravstvenih ustanova imenovala je osobe koje su zvanično u vladajućim političkim partijama.

Od šest novoizabranih direktora opštih bolnica, četvorica zvanično dolaze iz stranaka, a dvojica od njih su funkcioneri Socijalističke narodne partije (SNP).

Preporuka za rukovodeće pozicije u zdravstvenim ustanovama nije bila samo partijska knjižica, već i porodične veze sa funkcionerima vladajućih partija. To najbolje ilustruje primjer najveće zdravstvene ustanove - Kliničkog centra Crne Gore (KCCG), čija je direktorica Ljiljana Radulović kćerka visokog funkcionera Demokratskog fronta (DF), poslanika Branka Radulovića.

Njen pomoćnik, Zoran Terzić, član je Predsjedništva SNP-a, ali i pašenog predsjednika te partije Vladimira Jokovića.

Da će upravljanje zdravstvenim ustanovama i dalje da bude skoro potpuno partijski pokriveno, kao što je bilo i tokom trodecenijske vladavine Demokratske partije socijalista (DPS) i koalicionih partnera, nagovijestila je i ministarka zdravlja po dolasku na funkciju. Borovinić Bojović je još u decembru 2020. godine kazala da će određeni broj mjesta po dubini u zdravstvu da pripadne političkim subjektima i da je to dogovoreno na sastanku političkih klubova i premijera Zdravka Krivokapića.

Borovinić Bojović
Borovinić Bojovićfoto: Boris Pejović

Konkursi za pojedine direktore zdravstvenih ustanova su u toku, ali iz Ministarstva zdravlja nisu odgovorili “Vijestima” ko je izabran na pun mandat, a u kojim bolnicama i domovima zdravlja su direktori i dalje u v.d. stanju.

Partijski kadar napredovao u službi širom države

Direktor pljevaljske bolnice Saša Grbović predsjednik je Opštinskog odbora SNP Pljevlja.

Milorad Magdelinić, direktor Opšte bolnice Berane, potpredsjednik je gradskog odbora iste partije.

Na čelu nikšićke bolnice je Marko Mitrović, predsjednik Opštinskog odbora Demokratske Crne Gore, dok je direktor bjelopoljske Kenan Erović, kadar GP URA, koji je u tu partiju došao 2021. godine, napustivši Bošnjačku stranku.

Za direktora Opšte bolnice Bar imenovan je Igor Karišik, koji zvanično nije u politici, kao i direktor cetinjske bolnice Vladimir Pavićević.

U kotorskoj Opštoj bolnici direktor je i dalje Davor Kumburović, kojem mandat ističe za dvije godine, a koji je kadar nekada vladajućeg DPS-a.

Direktorica pljevaljskog Doma zdravlja, Branka Stanković, članica je Demokratskog fronta, a direktorica beranskog Julijana Zečević zvanično nije ni u jednoj stranci. Međutim, izvori “Vijesti” iz DF-a tvrde da je na tu poziciju došla kao kadar Demokrata...

Na isti način navodno su izabrani i direktori specijalnih bolnica za psihijatriju i plućne bolesti, Aleksandar Mačić i Predrag Pejović, koje je, prema saznanjima “Vijesti”, na te pozicije predložio DF.

Odbornik DF-a u prethodnom sazivu lokalne Skupštine - Miloje Zejak, sada je direktor mojkovačkog Doma zdravlja, dok je aktuelna direktorica rožajskog Nevzeta Pepić bila odbornica Socijaldemoratske partije (SDP).

Nekadašnja poslanica DF-a i članica predsjedništva Demokratske narodne partije (DNP) Vera Bulatović sada rukovodi nikšićkim Domom zdravlja.

Za direktora Doma zdravlja Danilovgrad imenovan je Todor Tomašević, koji je uoči lokalnih izbora u Nikšiću zvanično podržao koaliciju “Mir je naša nacija”.

Marko Radović, direktor Doma zdravlja Cetinje, član je Opštinskog odbora GP URA i u javnosti je istupao kao kandidat za odbornika.

Direktor barskog Doma zdravlja Vuk Vujović, imenovan na tu funkciju prošle sedmice, član je Glavnog odbora DNP-a, a prethodno je pokrivao funkciju šefa kabineta u Ministarstvu zdravlja po dolasku Borovinić Bojović na funkciju ministarke.

Anđela Bečić Milić direktorica je budvanskog Doma zdravlja, ali i bivša odbornica Demokrata u lokalnoj Skupštini.

Direktor Doma zdravlja Andrijevica Jugoslav Račić prethodno je bio odbornik Nove srpske demokratije u Beranama.

Domom zdravlja Herceg Novi rukovodi Goran Komar. On je u javnosti istupao ispred grupe građana “Novi pobjeđuje” koja je nastupala sa Demokratama, Demosom i Partijom invalida, penzionera i restitucije na lokalnim izborima 2021.

Direktorsko mjesto u najvećem domu zdravlja, podgoričkom, pripalo je Danilu Jokiću - predsjedniku gradskog Odbora Ujedinjene Crne Gore (UCG).

Neispunjena predizborna obećanja

Dok su bile u opoziciji, političke partije koje su nakon izbora 30. avgusta 2020. godine formirale Vladu, zalagale su se za depolitizaciju javne uprave i institucija. Na isti problem upozorava i Evropska komisija u izvještajima o napretku Crne Gore, koja je i prošle godine konstatovala da je potrebna snažna politička volja da se djelotvorno depolitizuje javna služba.

Demokrate su, u programu iz 2019. godine, insistirale na depolitizaciji zdravstva, “kao preduslovu za stvaranje profesionalnog i kompetentnog kadra u menadžmentima javnih ustanova”.

Koalicija Crno na bijelo, koju čine GP URA i Savez građana CIVIS, uoči parlamentarnih izbora 2020. godine poručila je da je depolitizacija zdravstva prva stvar koju bi uradili u toj oblasti po dolasku na vlast.

Tako je predsjednik CIVIS-a Srđan Pavićević 23. avgusta 2020. poručio da politika, nakon 30 godina, treba da izađe iz medicine i nauke. Po dolasku na vlast, Pavićević je postao poslanik, ali je i napredovao na poslu u KCCG, gdje ga je novi menadžment imenovao za direktora Klinike za bolesti srca.

Radulović tjerao politiku iz bolnica, kćerka - direktorica studirala devet godina

Ljiljana Radulović tvrdila je da njen otac Branko Radulović nema veze sa ponudom ministarke zdravlja da bude direktorica KCCG, iako je Borovinić Bojović prethodno rekla da je na tu funkciju izabrana raspodjelom funkcija po dubini, shodno dogovoru nove vlasti.

Radulović
Radulovićfoto: Luka Zeković

Radulović je kao poslanik često oštro kritikovao bivšu DPS vlast zbog političkog zapošljavanja, a 2018. u Skupštini je izjavio: “Mrš, politika iz bolnica”...

Direktorska pozicija u KCCG trebalo je da pripadne Vladimiru Dobričaninu, poslaniku UCG, tvrdio je predsjednik te stranke Goran Danilović. Nakon što je za direktoricu izabrana Radulović, Danilović je kazao da je na sastancima sa premijerom dobio uvjerenje da će se na toj funkciji naći Dobričanin. On je zahvalio Krivokapiću i Borovinić Bojović “na održanoj riječi”...

Da stručne reference nisu bile presudno za ovo imenovanje, pokazuje i profesionalna biografija direktorice.

Radulović je Medicinski fakultet upisala 1991/1992. studijske godine, a osnovne šestogodišnje studije završila je 2000. sa prosječnom ocjenom 8,08.

Specijalizaciju iz neurologije upisala je 2004. a završila 2009.

Bonus video: