Vez dali Beograđaninu, a naplaćivali Tivćaninu

Porodica Petrović za svoju barku koristila vez L1 u Kalimanju još od 1960. godine.

13357 pregleda 60 reakcija 43 komentar(a)
Foto: Siniša Luković
Foto: Siniša Luković

Komunalno preduzeće Tivat građaninu te opštine je zbog neplaćanja usluge oduzelo vez u gradskoj marini Kalimanj koji je inače njegova familija koristila još od 1960. godine, da bi ga potom u potpuno netranspartentnoj proceduri, dalo Beograđaninu koji sada na tom mjestu drži svoj gliser.

To se protivi javno proklamovanoj poslovnoj politici Komunalnog da prednost za dobijanje vezova za čamce u gradskoj lučici Kalimanj imaju građani Tivta, ali i osnovnoj namjeni te marine, a koja je početkom odamdesetih godina prošlog vijeka sredstvima samodoprinosa Tivćana upravo određena da u njoj budu smještena manja plovila za sport i rekreaciju lokalnog stanovništva. Za dobijanje vezova u Kalimanju i dalje postoji veliko interesovanje Tivćana, pa Komunalno ima formirane liste čekanja građana koji se nadaju da će se “osloboditi” neki od ukupno 338 vezova koliko ih ima u gradskoj lučici.

Tivćanin Božo Petrović obratio se “Vijestima” istakavši da je njegova porodica za svoju barku koristila vez L1 u Kalimanju koji se još od 1960. godine vodio na njegovog pokojnog djeda. Staru barku su u međuvremenu prodali, pa su ih iz Komunalnog dopisom obavijestili da ukoliko žele da zadrže vez, treba da kupe drugu barku i registruju je na sebe, što su Petrovići i učinili. Preregistracija polovne barke koju su kupili i njeno prenošenje na novog vlasnika je, međutim, potrajalo zbog usporenog rada poreske i pomorske administracije usljed pandemije korone.

U avgustu prošle godine Boškov otac Pero Petrović se obratio Komunalnom tražeći da kao dokaz da su oni nabavili barku i time stekli mogućnost zadržavanja veza koji je njihova porodica koristila više od 60 godina, Komunalno prihvati kupoprodajni ugovor koji su Petrovići napravili sa dotadašnjim vlasnikom polovne, pet metara duge pasare TV-684 koju su u međuvremenu kupili.

”Da su oni u suštini prihvatili naš zahtjev, potvrđuje činjenica da su nastavili da nam uredno šalju račune za mjesečno korišćenje veza L-1, koje smo mi uredno plaćali. Međutim, u međuvremenu je Komunalno taj vez dalo drugom čovjeku koji čak i nije iz Tivta i on već mjesecima na njemu drži svoj gliser koji takođe nije ovdje registrovan, već u Beogradu. To plovilo, inače, većih je dimenzija nego što su kapaciteti veza L1 namijenjenog za male barke dužine do pet metara, što se vidi i iz fotografija jer gliser Beograđanina krmom prelazi van limita određenih za vez”, kazao je Božo Petrović, dodajući da su po njemu, najodgovorniji za ovakvo nepropisno ponašanje i zloupotrebu službenih ovlašćenja na štetu domicilnog stanovništva Tivta, koordinator u Komunalnom preduzeću Savo Klakor i rukovoditeljka službe Gradske lučice Dunja Petković.

Iz Komunalnog preduzeća priznali su da je Beograđaninu Mlađanu Marjanoviću u međuvremenu dodijeljen sporni vez L1, ali nisu odgovorili ko je i na osnovu kojeg propisa donio takvu odluku.

”Zvanični zakupac veza L1 u lučici Kalimanj je Marjanović Mlađan i usluga zakupca veza se fakturiše istom. Ugovor o zakupu veza L1 koji je DOO Komunalno Tivat zaključilo sa Marjanović Mlađanom je istekao 31. 12. 2021. godine”, saopštili su iz te opštinske firme.

Tvrde da su Petrovići imali neplaćena dugovanja za korišćenje veza, koja su, prema analitičkoj kartici koju su dostavili “Vijestima”, do sredine prošle godine dostigla iznos od 224 eura. Cijena zakupa tog veza za barku od pet metara koja je fakturisana toj tivatskoj porodici inače je iznosila 19,5 eura mjesečno, sa PDV-om.

”Nakon što je vez L1 zbog dugogodišnjeg korišćenja veza bez ugovora o zakupu i neizmirenja zaostalih dugovanja oduzet ranijem vlasniku, udovoljilo se zahtjevu Marjanović Mlađana da privremeno priveže plovilo na istom zbog nemogućnosti da na drugi način riješi privez. Dogovoreno je da u roku od 60 dana od dana isteka ugovora o zakupu oslobodi vez, odnosno ukloni svoje plovilo sa istog. Očekujemo da će plovilo biti uklonjeno u dogovorenom roku (do 1. 3. 2022)”, kazali su “Vijestima” iz Komunalnog.

Nisu objasnili kako je moguće da je Beograđanin “preko reda” i važećih pravila o prioritetima za korišćenje kapaciteta gradske marine kojom gazduje Komunalno, te mimo brojnih Tivćana koji godinama čekaju na mjesto u gradskoj lučici, dobio priliku da ovdje veže svoj gliser. Nije pojašnjeno ni kako je to Marjanović navodno bio u “nemogućnosti da na drugi način riješi privez” svog glisera u Tivtu gdje postoji više većih i manjih komercijalnih marina čije su cijene usluga znano skuplje, a u kojima uvijek ima slobodnih kapaciteta, nego je baš morao doći u situaciju da mu neko iz menadžmenta Komunalnog, mimo važećih propisa i kriterijuma, pravi uslugu i dogovore sa njim i daje mu vez u gradskoj marini namijenjenoj prvenstveno potrebama lokalnog stanovništva.

Komunalno: U pitanju je tehnička greška u softveru za obračun

Posebno zanimljivo je to što su vez koji su oduzeli njegovom višedecenijskom korisniku iz Tivta i dali ga Beograđaninu, iz Komunalnog i dalje nastavili da fakturišu i naplaćuju familiji Petrović. To pokazuju računi i uplatnice za vez L1 koji je Pero Petrović dobio i platio za oktobar i novembar prošle godine, iako je tada na tom vezu već bio vezan gliser Beograđanina.

Iz Komunalnog su to objasnili “tehničkom greškom” u softveru za obračun usluga koji koristi ta firma.

”Vez L1 je do aprila 2021. fakturisan ranijem korisniku, koji se u programu ovog društva vodi pod korisničkom šifrom V10313. Vez je oduzet ranijem korisniku zbog neredovnog izmirenja obaveza prema ovom društvu, te nepotpisivanja ugovora o zakupu zbog nepotpune dokumentacije, koja se ogleda u dostavljanju dokaza o vlasništvu plovila. O mogućnosti oduzimanja veza zbog prethodno navedenih razloga korisnik je upozoren u više navrata. Prema knjigovodstvenoj kartici ovog društva, koju Vam dostavljamo u prilogu, zaostali dug ranijeg korisnika, u momentu oduzimanja veza je iznosio 223,85 eura. Nakon što je dug u cjelosti izmiren, te nakon što je isti (Petrović - prim. aut.) dostavio dokumentaciju o vlasništvu nad plovilom, dodjeljen mu je drugi vez pod oznakon A POM 3, koji je bio slobodan”, objašnjavaju iz Komunalnog, tvrdeći da je Petrović sa njima potpisao ugovor o korišćenju tog novog veza 24. septembra prošle godine. “Nesporno je da je od aprila do seprembra 2021. došlo do prekida u fakturisanju usluga predmetnom korisniku zbog nepostojanja osnova za zaduženje. Tek potpisivanjem ugovora za vez A POM 3, nastaje pravni osnov po kome se korisniku vršilo fakturisanje za 9, 10, 11. i 12. mjesec 2021. Kako je korisnička šifra u programu ovog društva vezana za ime korisnika, ista je zadržana, odnosno prenijeta i za vez A POM 3, za koju je potpisan ugovor. Usljed tehničkog nedostatka koji je nastao zbog uvođenja novog programa, a koji je u fazi testiranja, korisnička šifra je u fakturi kroz program “povukla” i staru oznaku veza. Tehnički nedostatak će biti otklonjen u zaduženju za tekuću godinu, tj. od janura 2022”, objašnjavaju iz Komunalnog.

Bonus video: