održan protest

"Ribarima obezbijediti vezove u Luci Budva, Dukley Marina odbija da ispoštuje ugovorenu obavezu"

Predsjdnik NVO i profesionalni ribar Branko Vujičić kazao je da je ugovor o zakupu "Dukley marina" istekao 11. aprila prošle godine, ali ta kompanija i dalje vrši naplatu zakupa, te ne želi da ispuni ni jedna zahtjev koji su ribari tražili

3588 pregleda 2 komentar(a)
Luka Budva, Foto: Vuk Lajović
Luka Budva, Foto: Vuk Lajović

Profesionalni ribari iz Budve, članovi nevladine organizacija Profesionalnih ribara Crne Gore – NVO Sveti Nikola, pozvali su nadležne da reaguju i da im se obezbijede komunalni vezovi u Luci Budva, što im kako tvrde pripada.

Oni su danas u Luci održali jednočasovni protest, nezadovoljni na koji način zakupac "Dukley marina", kome je u aprilu prošle godine istekao ugovor, i dalje se oglušava o njihove zahtjeve i odbija da ispoštuje ugovorenu obavezu da se ribarima mora u marini obezbijediti da postoje komunalni vezovi.

Predsjdnik NVO i profesionalni ribar Branko Vujičić kazao je da je ugovor o zakupu "Dukley marina" istekao 11. aprila prošle godine, ali ta kompanija i dalje vrši naplatu zakupa, te ne želi da ispuni ni jedna zahtjev koji su ribari tražili.

"Mi smo pregovore i molbe sa zakupcem počeli još prije dvije godine, kada je bilo staro rukovodstvo Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom. Tada smo postavili pet nekih zahtjeva, od kojih su najvažniji bili da se cijena komunalnog veza umanji za 50 odsto zbog pandemije, kao i da se uklone kapije sa dva glavna betonska gata, koji su gatovi grada Budve i gdje su komunalni vezovi. Nijesmo se miješali, kada su riječ pontoni koje je "Dukley marina" postavio, odnosno odluke da tu postvaljaju kapije i rampe. Međutim, , oni to nijesu htjeli", kazao je Vujičić.

Prema njegovim riječima ribari su tada tražili da se daju komunalni vezovi koji ima pripadaju, ali ni to zakupac nije htio da ispuni.

"U međuvremenu, njima je u aprilu prošle godine istekao ugovor, ali taj zakupac i dalje vrši naplatu. Brojni ribari su me zvali i pitali šta da rade, da li da i dalje plaćaju zakup komualnog veza. Ja sam im kazao da postoje dva puta, da plate i traže ugovor po kome ta kompanija ima legitimite da posluje u Luci Budva i da dalje vrši naplatu vezova, odnosno da im izdaju račune, ili da odbiju ds plate dok se ne riješi situacija sa Lukom Budva", naglasio je Vujičić i zapiatao da li je "Dukley marina" u protekloj godini od kada im je istekao ugovor išta uplatila državi, loklanoj upravi ili Morskom dobru.

Prema njegovim riječima ribari su se danas okupili da traže da se obezbijede komunlni vezovi za sve ribarske brodove, da se obezbijedi prvo mjesto iskrcaja ribe, kao i da se u Luci Budva obezbijedi prvi ukrcaj/iskrcaj putnika, što je kako je kazao zanemareno ali su ugovorom obavezni.