"pokazala elementarno nepoznavanje oblasti ženskih ljudskih prava"

Petrović: Voditeljka Javnog servisa diskriminisala sve rezultate u radu sa žrtvama nasilja

"Riječi koje je voditeljka jutarnjeg programa izgovorila o nasilju nad ženama I direktno okrivila žene žrtve za nasilje predstavljaju mišljenje i odraz poimanja i većinski stav institucija i skoro čitavog društva".

6470 pregleda 10 komentar(a)
Zgrada RTCG, Foto: Luka Zeković
Zgrada RTCG, Foto: Luka Zeković

Aida Petrović, aktivistkinja mirovnog i žeskog pokreta saopštila je danas da je vofiteljka Javnog servisa Jovana Božarić-Stanišić diskriminisala na najgrublji mogući način sve do sada mukotrpno postignute rezultate u radu sa žrtvama nasilja i unapređenju ženskih ljudskih prava u svim oblastima i pokazala elementarno nepoznavanje oblasti ženskih ljudskih prava i promocije nenasilja nad ženama, djevojkama, djevojčicama.

Saopštenje Petrović dostavio je Crnogorski ženski lobi.

Božarić-Stanišić je u Jutarnjem programu RTCG tokom razgovora na temu nasilja nad ženama kazala da žene nekada same izazovu muškarca "da se ponaša kako ne treba".

"Riječi koje je voditeljka jutarnjeg programa izgovorila o nasilju nad ženama I direktno okrivila žene žrtve za nasilje predstavljaju mišljenje i odraz poimanja i većinski stav institucija i skoro čitavog društva. Takvo poruka koja je jutros upućena iz Jutarnjeg programa TVCG prije svega porazna je i obeshrabrujuća za same žrtve nasilja kojima se sa javnog servisa spočitava krivica, osuda i nerazumijevanje i šalje poruka da su same krive za nasilje koje im se dešava. Očigledno voditeljka koja predstavlja službeno lice RTCG nije shvatila da je nasilje pojava, dešava se svakoga dana, može se desiti bilo kome u bilo kom obliku i da za nasilje i nasilnika nema i ne može biti opravdanja", istakla je Petrović.

Ona je dodala da je "činjenica da par ženskih organizacija i par aktivistkinja, praktičarki u radu sa žrtvama, koje čitavih 25 godina nastoje na sve edukativno informativne načine promovisati politike nenasilja i poboljšati svijest kod institucija i u društvenoj zajednici o uzrocima i pogubnosti nasilja po samu žrtvu a onda i za čitavo društvo, porodicu i čitavu državu, jutros doživjela diskreditaciju i nerazumijevanje od predstavnice Javnog servisa Crne Gore".

"Nažalost mlada, nesenzibilna, neinformisana i needukovana voditeljka Jutarnjeg programa Javnog servisa, diskriminisala je na najgrublji mogući način sve do sada mukotrpno postignute rezultate u radu sa žrtvama nasilja i unapređenju ženskih ljudskih prava u svim oblastima i pokazala elementarno nepoznavanje oblast ženskih ljudskih prava i promocije nenasilja nad ženama, djevojkama, djevojčicama. Svojim skandaloznim zaključkom o nasilju nad ženama voditeljka Javnog servisa pokazala je svima koliko su korjeni patrijarhata, stereotipa i predrasuda prema nasilju nad ženama jaki i dokle je njihova metastaza doprla pa je i sam mediski prostor Javnoga servisa kontaminiran neistinama o ženi žrtvi nasilja", rekla je Petrović.

Ona je kazala da generalni direktor RTCG Boris Raonić ne bi tebao biti šokiran ovakvom izjavom voditeljke, jer kao generalni direktor RTCG morao bi biti upoznat sa kojim znanjem i iz kojih oblasti raspolažu oni koji koji u ulozi voditelja/ki , urednika/ca i inih drugih uposlenih mogu da adekvatno isprate određenu temu, a ne da na primitivan i skandalozan način uništavaju i ono malo postignutih ženskih ljudskih prava .

"Još jedna činjenica za gospodina generalnog direktora Raonića (da opet ne bi bio šokiran) jeste da od njegovog dolaska za glavnog čovjeka Javnog servisa skoro ni jedna aktivnost a kamoli oglašavanje Crnogorskog ženskog lobija ne zavrijeđuje pažnju i objavljivanje na TVCG kao i na portalu RTCG. Da li je to slučajnost ili ne ne bih se time bavila jer nakon ovakve primitivne, obeshrabrujuće, patrijarhalno tradicionalne, stereotipne i nadasve skandalozne poruke voditeljke TVCG jasno je koliko se u toj mediskoj kući njeguju patrijarhalni i nazadni koncepti patrijarhalnih obrazaca prema nasilju nad ženama, te da će gospodin Raonić ozbiljno morati da se pozabavi kadrom koji izvještava ili prati realizaciju i napredak ženskih ljudskih prava u svim oblicima", zaključila je Petrović.