pored opštine budva imovinu blokirao i sdt

Kašćelanu ponovo blokirani stanovi

Hipoteka na ime poreskog duga u katastarsku evidenciju upisana je polovinom januara, kao jedna vrsta garancije da će Kašćelan izmiriti dugovanje

35161 pregleda 85 reakcija 4 komentar(a)
Zgrade u kojoj su Kašćelanovi stanovi, Foto: Vuk Lajović
Zgrade u kojoj su Kašćelanovi stanovi, Foto: Vuk Lajović

Opština Budva blokirala je osam stanova Kotoranina Slobodana Kašćelana u zgradi u naselju Komoševina na izlazu iz grada, jer navodni vođa kavačkog kriminalnog klana, koji se nalazi u ćeliji spuškom zatvoru, i pored upozorenja nije izmirio poreski dug od 13 hiljada eura.

To piše u listu nepoketnosti u koji su “Vijesti” imale uvid.

Hipoteka na ime poreskog duga u katastarsku evidenciju upisana je polovinom januara, kao jedna vrsta garancije da će Kašćelan izmiriti dugovanje. Upis hipoteke uslijedio je nakon što je prethodno Uprava lokalnih javnih prihoda Opštine Budva po službenoj dužnosti pokrenula postupak prinudne naplate, te nije uspjela da naplati dugovanje.

Na stanove od 71, 48, 38, 34, 45, 37, 71 i 62 kvadrata, što je ukupno 406 kvadrata, upisane su dvije hipoteke

”Rješenje o obezbjeđenju poreskog potraživanja Uprave lokalnih javnih prihoda Opštine Budva, hipoteka u ukupnom iznosu od 9.581,78 eura u korist Opštine Budva. Rješenje o obezbjeđenju poreskog potraživanja Uprave lokalnih javnih prihoda Opštine Budva, hipoteka u ukupnom iznosu 3.613,16 eura u korist Opštine Budva svojina Slobodana Kašćelan”, piše u listu nepokretnosti.

Kašćelan, kako piše u rješenju Uprave lokalnih javnih prihoda, nije za prethodne četiri godine izmirio porez porez na nepokretnost i turističku taksu za osam stanova.

Prvo rješenje se odnosi na 2018. i 2019. i Kašćelan je dužan da izmiri ukupno 9.576 eura, od kojih se 6.331 eura odnosi na porez na nepokretnost, 1.466 eura na turističku taksu a ostatak na kamatu. Drugo rješenje se odnosi na 2020. i 2021. na iznos od 3.608 eura, od kojih je 2.762 eura, 814 eura za turističku taksu a ostatak za kamate.

Opština Budva je još prije šest godina upisala na hipoteku na iste stanove zbog poreskog duga od 5.545 eura, da bi tri godine kasije, kako piše u listu nepokretnosti, ponovo bila upisana hipoteka zbog poreskog duga od 15.284 eura.

Tereti i dalje stoje u katastarskoj evidenciji.

Kašćelan
Kašćelanfoto: Boris Pejović

Osim Opštine, Kašćelanove stanove je blokiralo i Specijalno državno tužilaštvo, na osnovu čijeg zahtjeva je Viši sud prije tri i po godine početkom novembra donio privremenu mjeru, a koja i dalje ja upisana.

Upisivanje hipoteke omogućeno je zakonom, kako bi se država, a i lokalne uprave osigurale da mogu prodajom naplatiti potraživanja na ime poreza na nepokretnost.

Tako nešto omogućeno je Zakonom o poreskoj administraciji, u kojem piše da se postupak prinudne naplate preduzima kada obveznik poresku obavezu nije platio prilikom podnošenja poreske prijave...

Kašćelan se nalazi u istražnom zatvoru u Spužu. Naime, u akciji Sektora za borbu protiv kriminala i Specijalnog državnog tužilaštva, krajem aprila uhapšeni su Kašćelan, njegov tjelohranitelj Vladimir Vučković iz Herceg Novog, Kotorani Miloš Radonjić, Krsto Maroš i Zoran Kažić, kao i Podgoričanin Darko Prelević. Oni su osumnjičeni da su, kao dio kriminalne grupu koju su navodno formirali Kašćelan, Radoje Zvicer, Nikšićanin Radoje Živković zvani Žuti i Podgoričanin Milan Vujotić, krivi za ubistvo Podgoričanina Nikole Stanišića i još jedan pokušaj ubistva. Zbog stvaranja kriminalne organizacije, ubistva u saučesništvu i pokušaja ubistva, policija je podnijela krivične prijave i protiv navodnih članova tog klana koji su u bjekstvu.

Specijalno državno tužilaštvo podiglo je krajem oktobra prošle godine optužnicu protiv Slobodana Kašćelana i još 13 okrivljenih zbog stvaranja kriminalne organizacije, teškog ubistva, teško ubistvo putem pomaganja, nedozvoljneog držanja oružja i ekplozivnih materija.

Ročište za kontrolu ove optužnice odloženo je za sedmi februar.

Kriminalna grupa je imala cilj vršenje krivičnih djela iznuda - zelenaštvo, nedozvoljeno držanje oružja, prodaja droge, omogućavanje uživanja opojne droge, davanje mita, teško djelo protiv opšte sigurnosti, pranje novca.