Misija OEBS u Crnoj Gori pozdravlja odluku DIK da sjednice budu direktno prenošene

"Ova odluka će rezultirati u veću otvorenost i odgovornost Državne izborne komisije, što je nužan korak u postizanju veće transparentnosti svakog izbornog tijela", kazala je zamjenica šefice Misije OEBS u Crnoj Gori Siv-Katrine Leirtroe

4029 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Zamjenica šefice Misije Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) u Crnoj Gori Siv-Katrine Leirtroe pozdravila je zaključak sa jučerašnje sjednice Državne izborne komisije (DIK), u skladu sa kojim će DIK izmijeniti Poslovnik o radu kako bi se omogućio direktan prenos sjednica.

Povezani članci

25. Januar 2022.

Sjednice DIK-a biće direktno prenošene

Iz OEBS je saopšteno da je ovo bila dugogodišnja prioritetna preporuka OEBS-ove Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR).

"Ova odluka će rezultirati u veću otvorenost i odgovornost Državne izborne komisije, što je nužan korak u postizanju veće transparentnosti svakog izbornog tijela", kazala je Leirtroe i dodala da će Misija OEBS tokom narednih mjeseci raditi zajedno sa DIK kako bi prenos sjednica bio omogućen.

Iz OEBS su saopštili da prema Istraživanju o percepciji i povjerenju javnosti u izborne komisije u Crnoj Gori, koju je naručila Misija OEBS i koja je objavljena u novembru 2021. godine, postojala je potreba za daljim jačanjem transparentnosti i profesionalizma organa za upravljanje izborima.

"Čak 87,3 odsto građana smatra da bi otvaranje sjednica za javnost doprinijelo većem povjerenju javnosti u rad DIK-a i izborni proces u cjelini", piše u saopštenju.

Iz OEBS su naveli da je jučerašnjem sastanku DIK prisustvovao i predstavnik Misije OEBS u svojstvu posmatrača.

Bonus video: