Ekspert o nezakonitom odlaganju otpada: Gume nijesu za sanaciju otvora

ODT Cetinje tvrdi da je u toku izviđaj. Još nije poznato da li će neko biti krivično
115 pregleda 2 komentar(a)
ekocid (novine), Foto: Vijesti
ekocid (novine), Foto: Vijesti
Ažurirano: 27.10.2017. 18:48h

Sekretar Svjetske speleološke unije i potpredsjednik Evropske speleološke federacije Mladen Garašić ocijenio je da je ekocid upotreba guma za sanaciju otvora na tunelima, poput onog na Bukovici, na regionalnom putu Cetinje - Njeguši.

Gume se, kako je “Vijestima” kazao taj hrvatski stručnjak, “ne smiju, niti mogu koristiti za ikakvu sanaciju”.

Početkom jula, strani turisti su na Lovćenu snimili tri neoznačena kamiona kako istovaraju gume . Aktivisti nevladinih organizacija “Naša akcija” iz Kotora i “Mediterraneo” iz Budve su obilaskom terena utvrdili da su u pitanju vozila nikšićke kompanije “Mehanizacija i programat”, koja izvodi radove na rekonstrukciji regionalnog puta R-1.

“Ponekad se gume koriste za sprečavanja oštećenja prilikom miniranja, ali vrlo rijetko. Odmah se odvoze sa gradilišta. Kako je moguće da neko pokuša takvu ideju podvaliti kao stručnu ili naučnu, pitanje je za nekoga drugog“, rekao je Garašić.

Ekološka inspekcija je, kako su ranije kazali, utvrdila da su kamioni firme iz Nikšića otpadne auto- gume dopremili na gradilište kako bi ih upotrijebili za zaštitu podgrade tunela.

„Mehanizacija“ je nekadašnja državna firma. Njen vlasnik, kako je ranije objavio Centar za istraživačko novinarstvo (CIN-CG), nakon privatizacije postala je ofšor firma sa Gibraltara, Urende Limited, koja prema podacima Centralne depozitarne agencije, ima 66,3 odsto akcija.

Predsjednik Borda direktora „Mehanizacije“ Dušan Đurović, bivši je član Opštinskog odbora DPS-a u Nikšiću.

Samo nekoliko dana pošto su kamioni „Mehanizacije“ istovarili gume na Bukovici, u cetinjskoj opštini je, na Vrtijeljci, istovareno novih 70 tona guma.

Gume su sa Vrtijeljke uklonjene početkom septembra, a iz Opštine Cetinje je početkom septembra saopšteno da su premještene na lokalitet predviđen za privremeno skladištenje otpada te vrsta.

Nijedna nadležna služba, uključujući i tužilaštvo, nijesu objavili da li je i ko kažnjen zbog kršenja zakona. Gume je na Vrtijeljku istovario vlasnik i direktor preduzeća "Matej" Momčilo Krivokapić sa Cetinja.

Bonus video: