UBNOR i antifašisti Nikšić o Danu sjećanja na žrtve holokausta: Da se zlo ne ponovi

Ove godine neće Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta, obilježiti prigodnim predavanjima po osnovnim i srednjim školama jer iste, zbog epidemioloških mjera, još uvijek nijesu počele sa radom

2141 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Udruženje boraca narodnooslobodilačkog rata (UBNOR) i antifašista Nikšić ove godine neće 27. januar, Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta, obilježiti prigodnim predavanjima po osnovnim i srednjim školama jer iste, zbog epidemioloških mjera, još uvijek nijesu počele sa radom.

U saopštenju za javnost, podsjetili su da je Dan sjećanja na žrtve holokausta i sprječavanja zločina protiv čovječnosti usvojen na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija 2005. godine i da je za datum obilježavanja izabran 27. januar, jer je toga dana, 1945. godine, Crvena armija oslobodila 7.500 zatvorenika koje su za sobom ostavili nacisti u koncetracionom logoru Aušvic u Poljskoj.

„Kad su nacisti u Njemačkoj došli na vlast 1933. godine počeli su Jevrejima da oduzimaju svu imovinu, slobodu i prava zagarantovana zakonom. Antijevrejska kampanja pokrenuta je preko radija i novina, a u svim školama i na fakultetima uvedeno je pseudonaučno 'učenje o rasama' kao obavezni predmet. Donesen je niz antijevrejskih propisa, koji kulminiraju proglašenjem Nirnberških zakona 15. septembra 1935.

Jevreji gube njemačko državljanstvo, ne smiju obavljati nikakvu javnu službu, niti njihova djeca mogu pohađati javne škole, zabranjen je boravak Jevreja na javnim mjestima, zabranjeno je sklapanje braka između Arijevaca i Jevreja, zabranjeno je zapošljavanje Arijevaca u kućama Jevreja“, navodi se u saopštenju za javnost.

Borci podsjećaju da je ubistvo njemačkog konzula u Parizu u decembru 1938. poslužilo nacistima kao povod za masovne nasilne akcije i odvođenje Jevreja u logore, a događaj je nazvan Kristalna noć. Nakon završetka Drugog svjetskog rata, u njemačkom gradu Nirnbergu,održano je suđenje ratnim zločincima – dvanaestorici su izrečene smrtne kazne, dok su ostali osuđeni na različite vremenske kazne.

„Holokaust je iza sebe ostavio teške i trajne posljedice. Računa se da je u njemu ubijeno 5,29 do 6 miliona Jevreja, odnosno trećina svih Jevreja koji su prije rata živjeli u svijetu. Romi su druga grupa koja je silovito bila izložena holokaustu.

Broj njihovih žrtava teško je procijeniti: najčešće se pominju brojke između 220.000 i 800.000, što iznosi između četvrtine i polovine njihovog ukupnog broja u Evropi.

Sa svim drugim grupama koje su sistematski istrebljivane, broj žrtava holokausta obično se procjenjuje na devet do 11 miliona, iako neke procjene idu i do 26 miliona.

U nadi da se ovakvo zlo ne ponovi podsjećamo na Ajnštajnovu misao koja glasi: 'Svijet neće biti uništen od onih koji čine zlo, nego od onih koji to mirno posmatraju“ jer 'ignorisanje istorijskih činjenica tih strašnih događaja povećava rizik od njihovog ponavljanja', piše u usvojenoj Rezoluciji Generalne skupštine Ujedinjenih nacija“, zaključuje se u saopštenju UBNOR-a i antifašista Nikšića.

Bonus video: