Ni pozitivno, ni negativno, već kako jeste

Odgovor novinarke “Vijesti” na reagovanje menadžmenta Skijališta Crne Gore

10385 pregleda 8 komentar(a)
Zaposleni oduševljeni opremom, Foto: Privatna arhiva
Zaposleni oduševljeni opremom, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 26.01.2022. 17:24h

Reagovanje preduzeća Skijališta Crne Gore sadrži informacije koje su već, tokom minulih mjesec i po, objavljene u “Vijestima” kroz tekstove koje su potpisale moje kolege ili ja (rekordna posjećenost i prihodi, uspješno otvaranje zimske turističke sezone na Ski centru Kolašin 1600, proširen parking, nova traka za skijaše početnike, održavanje nekoliko takmičenja...). To, jasno je, isključuje bilo kakvu zlonamjeru “Vijesti” ili novinarke prema tom državnom preduzeću.

Takođe, i objašnjenje koje iz SCG daju povodom razloga za nabavku zimske opreme za zaposlene su identična onim koja sam i ja napisala u tekstu na koji su reagovali (oprema je nabavljena postupkom javnih nabavki i dobijena po nižoj cijeni od tržišne). Između ostalog, i zbog toga ne može se zlonamjera pripisati “Vijestima” ili novinarki. Ovako bi završio ili bi potpuno izostao moj odogovor SCG da je to bila jedina reakcija na moj tekst.

Međutim, iako nezvanično i sa privatnih Facebook profila rukovodioca Ski centra Kolašin 1600 i nekolicine zaposlenih, “reagovanje, na tekst čija sam autorka počelo je dan prije zvaničnog reagovanja i traje sve do sada.

Zbog toga je ovo moj odgovor onima kojima je povjereno rukovođenje određenim državnim resursima i koji nijesu smjeli, čak ni sa svojih privatnih FB profila, inicirati, motivisati i “lajkovati” verbalna iživljavanja nad novinarima.

Nije istina da sam se, kako mi je to je jeftino podmetnuto na društvenim mrežama, zalagala za to da se radnici Ski centra Kolašin 1600 “muče, pate, smrzavaju, rade u trenerkama, bermudama”... Bavila sam se činjenicom da je za tri godine od kako je otvoreno to skijalište tri puta mijenjana oprema i postavila legitimno pitanje je li i ovog puta moglo jeftinije. Mogla sam, recimo, postaviti i pitanje da li je kvalitetna i skupa oprema kupljena samo za one koji su “po cijeli dan na snijegu na -20” i uporediti broj naručenih jakni sa brojem zaposlenih koji rade u tako ekstremnim uslovima... Mogla sam se i interesovati kako su u Ski centru Kolašin 1600, tokom oktobra i novembra prošle godine, kad su trgovali opremu mogli znati koliko će prihoda imati ove zime ili da li bi istu opremu kupili i da to skijalište ponovi finansijske minuse iz minulih godina... Moguće je bilo postaviti još mnogo pitanja i nijedno od njih ne bi bilo zlonamjerno. Bavljenje postupkom javne nabavke u državnom preduzeću, to jest kritički odnos prema trošenju novca građana, nijesu pakosni i zlonamjerni postupci, nego obaveza slobodnog novinara u slobodnom mediju. Uz to, i pravo svakog građanina. Priznajem da sam bila u velikoj zabludi kad sam mislila da to nije potrebno objašnjavati onima koji rukovode dijelom imovine državnog preduzeća.

Poslovanjem SCG bavim se od kada je to preuzeće osnovano. Na tu temu napisala sam na desetine tekstova. Ni “pozitivnih” ni “negativnih”, kako ih nazivaju medijski nepismeni, nego samo istinitih. Na kraju, mada znam da su toga svjesni svi pomenuti, ja ću, kao i do sada, objektivno i pravovremno izvještavati o svemu što se tiče poslovanja SCG i Ski centra Kolašin 1600. Ni “pozitivno” ni “negativno”, nego onako kako jeste. “Pozitivno” i “negativno” pisanje ostavljam nekima drugima, koji od prilike do prilike, to jest u zavisnosti o kojem se godišnjem dobu radi, o Skijalištima pišu s manje ili više entuzijazma.

Zaista želim da vjerujem da su sve neprijatnosti koje sam doživjela zbog posljednjeg teksta izraz neiskustva, nedostatka mudrosti i brzopletosti autora FB objava. SCG zahvaljujem na zvaničnom reagovanju kojim su pokazali da imaju kapaciteta za primjerenu javnu polemiku. Uz želje za još više “rekorda” ove sezone i još više udobnosti radnicima Ski centra Kolašin 1600, želim i da pojedinci iz tog skijališta uporedo rade i na vještini savladavanja sujetnih ishitrenih reakcija.

Tom vještinom, više nego logom skupog sportskog brenda na jakni, doprinjeće ugledu preduzeća.

Dragana Šćepanović,novinarka ND “Vijesti”

Bonus video: