Prodati naoružanje i oprema vrijedni više od 30 miliona

”Jedan od većih bezbjednosnih rizika Crne Gore i dalje je višak ubojnih sredstava koji se nalazi u skladištima VCG. Ovaj problem je danas znatno manji u odnosu na 2006. godinu, ali je i dalje prisutan”, navodi se u informaciji o uništenju viška naoružanja

8245 pregleda 2 komentar(a)
Sa proslave Dana Vojske 2018. (ilustracija), Foto: SAVO PRELEVIC
Sa proslave Dana Vojske 2018. (ilustracija), Foto: SAVO PRELEVIC

Od sticanja nezavisnosti sredinom 2006. godine do kraja prošlog mjeseca prodato je preko sedam hiljada tona ubojnih sredstava i gotovo 69.000 komada naoružanja i drugih borbenih sredstava, od kojih manji dio nije preuzet i dalje se vodi kao višak u Vojsci Crne Gore, navodi se u informaciji koja je bila jučerašnjoj sjednici Vlade.

U gotovo istom periodu, prodato je skoro 3.000 vozila i mašina, 34 plovna objekta, 11 stavki opreme i rezervnih dijelova od plovnih objekata i radioničke opreme i 106 stavki rezervnih dijelova za vazduhoplove i opreme i alata za njihovo održavanje.

Shodno zaključku Vlade iz prve polovine novembra, Ministarstvo odbrane je na prodaju ponudilo četiri plovna objekta. Sva četiri su prodata po početnoj vrijednosti od 100.332 eura.

U dijelu koji se tiče prodatog naoružanja i ubojnih sredstava, naplaćeno je 25,5 od 26,6 miliona dolara i 1,9 od 3,3 miliona eura. Naplaćena su sva prodata motorna i priključna vozila i inžinjerijske i radne mašine, čija je vrijednost bila preko 4.17 miliona eura, kao i svi prodati rezervni djelovi za vazduhoplove i opremu i alat za njihovo održavanje od nepunih 60.000 eura.

Kada su u pitanju prodati plovni objekti i rezervni djelovi za njih, naplaćeno je 1,9 od dva miliona eura i svih 529.900 dolara.

Zaključkom Vlade produženi su rokovi za preuzimanje sredstava.

Kupci su naveli da je neizvršenje ugovornih obaveza izazvano pandemijom koronavirusa.

“Napominjujući da predstavnici ino-kupaca zbog otežanog kretanja nijesu mogli da iskoriste prava na uvid u stanje sredstava koja su predmet ugovora, kao i da su za nepreuzeta sredstva zaključili kupoprodajne ugovore sa ino-partnerima i pokrenuli procedure za dobijanje izvoznih dozvola kod nadležnih institucija Crne Gore”, navodi se u obrazloženju.

U periodu od obnove nezavisnosti do početka ove godine viškovi ubojnih sredstava u skladištima Vojske Crne Gore smanjeni su za 10,3 hiljade tona ili 86,89 odsto. U skladištima VCG zaključno sa 31. decembrom nalazi se 1,5 hiljada tona viškova ubojnih sredstava.

”Jedan od većih bezbjednosnih rizika Crne Gore i dalje je višak ubojnih sredstava koji se nalazi u skladištima VCG. Ovaj problem je danas znatno manji u odnosu na 2006. godinu, ali je i dalje prisutan”, navodi se u informaciji o uništenju viška naoružanja.

Bonus video: