OCIJENJENA PRIHVATLJIVOM

Podgorica: Jedna ponuda za nove gradske autobuse

Glavni grad namjerava da utroši do dva miliona eura na prevozna sredstva

8799 pregleda 9 komentar(a)
U novim autobusima mora biti mjesta najmanje 60 putnika (ilustracija), Foto: BORIS PEJOVIC
U novim autobusima mora biti mjesta najmanje 60 putnika (ilustracija), Foto: BORIS PEJOVIC

Samo jedna ponuda pristigla je na adresu Glavnog grada za trgovinu 16 autobusa namijenjenih za gradski saobraćaj.

Gradska komisija ocijenila je prihvatljivom ponudu tivatskog “Ben-kova”, koji je ovlašćeni distributer za turski “BMC Otomotiv Sanayi ve Ticaret AS”.

Ukoliko ugovor bude potpisan, na podgoričkim cestama naći će se autobusi “BMC Neocity 8.5m diesel”. U ponudi se navodi da je vrijednost svakog od autobusa po malo više od 102.000 eura bez PDV-a, odnosno 1,64 miliona eura bez PDV-a.

Glavni grad raspisao je u prvoj polovini decembra tender za 16 autobusa za prevoz na gradskim i prigradskim linijama vrijedan dva miliona eura.

Pošto su više puta isticali da nisu dobili saglasnost Vlade, gradske vlasti odlučile su se da dva miliona eura od prodaje udjela u Novom duvanskom kombinatu iskoriste za trgovinu autobusa.

Iz grada na čijem je čelu gradonačelnik Ivan Vuković kazali su da projekat modernizacije javnog prevoza u Podgorici pored nabavke autobusa podrazumijeva i uvođenje novih linija i modernizaciju i digitalizaciju autobuskih stajališta.

”Imajući u vidu da je Podgorica administrativni centar, svakako da će efikasan javni prevoz biti koristan za sve građane Crne Gore i brojne turiste koji posjećuju glavni grad. Ovaj projekat će umnogome doprinijeti povećanju kvaliteta života građana, kroz smanjenje saobraćajnih gužvi, sve veću upotrebu efikasnog javnog prevoza, smanjenje emisije izduvnih gasova i povećanje kvaliteta vazduha u Podgorici”, kazali su iz PG Biroa na pitanja “Vijesti” o značaju ove investicije.

Iznos od milion eura biće, kako se navodi u tekstu tendera, isplaćen u roku od 30 dana od primopredaje autobusa, pola miliona do kraja januara 2023. godine, a preostalu sumu kraja januara 2024. godine.

Autobusi moraju imati najmanje 23 mjesta za sjedjenje, uključujući i mjesto vozača. Kada se uzme u obzir i stajanje, u vozilima mora biti kapacitet za najmanje 60 putnika.

Tehničkim karakteristikama traži se da ima najmanje dvoje vrata na desnoj bočnoj strani. Od tih jedna moraju biti prilagođena za ulazak osoba u invalidskim kolicima.

Unutar autobusa mora, prema specifikacijama, postojati zvučno obavještenje o nazivima stanica (namijenjeno za lica sa oštećenim vidom), kao i led displeji sa istim informacijama (namijenjeni licima sa oštećenim sluhom). Glavni grad, takođe, traži unutrašnje kamere visoke rezolucije koje pokrivaju unutrašnjost vozila.