Borovinić Bojović: Vakcinacija protiv HPV virusa od septembra, sistem ima poseban senzibilitet u pogledu zdravlja žena

Kako je saopšteno iz Ministarstva zdravlja, Borovinić Bojović je najavila da će, u međuvremenu, zdravstveni sistem uz koordinaciju IJZ-a sprovesti sve neophodne aktivnosti za početak imunizacije

3990 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Zdravstveni sistem ima poseban senzibilitet u pogledu brige o zdravlju žena, jer su one bile i ostale glavni stožer porodice i cjelokupnog društva, poručila je ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović.

Ona je, na edukativnom sastanku na temu vakcinacije protiv HPV virusa u Crnoj Gori, u organizaciji Instituta za javno zdravlje (IJZ) i časopisa Medical, podsjetila da, dvije godine od donošenja odluke, vakcinacija protiv tog virusa nije počela.

“Zahvaljujući predanom radu tima stručnjaka i zdravstvenih profesionalaca, uz punu podršku Ministarstva zdravlja, obezbijedili smo preduslove da vakcinacija počne u septembru ove godine”, podsjetila je Borovinić Bojović.

HPV pres konferencija, Jelena Borovinić Bojović
foto: Boris Pejović

Kako je saopšteno iz Ministarstva zdravlja, Borovinić Bojović je najavila da će, u međuvremenu, zdravstveni sistem uz koordinaciju IJZ-a sprovesti sve neophodne aktivnosti za početak imunizacije.

“Da bi se HPV vakcinacija sprovodila po uzoru na najuspješnije programe u svijetu, uključićemo sve činioce društva, u prvom redu roditelje djece koja su ciljna grupa, potom zdravstvene radnike, obrazovni sistem, nevladin sektor i medije”, rekla je Borovinić Bojović.

Ona je navela da je karcinom grlića materice, prema podacima Nacionalnog registra, četvrti po učestalosti obolijevanja i umiranja od malignih bolesti među ženama u Crnoj Gori, ne računajući nemelanomske tumore kože.

Kako je kazala, svi javno-zdravstveni autoriteti u svijetu poručuju da je za postepeno smanjenje obolijevanja i umiranja od karcinoma grlića materice neophodno temeljno, sistemsko i sveobuhvatno sprovođenje određenih aktivnosti.

“Prije svega, jačanje Nacionalnog registra za maligne neoplazme ali i kontinuirana promocija zdravlja, uključujući edukativne aktivnosti, kao i podsticanje žena na samoinicijativni redovan odlazak na ginekološke preglede”, navela je Borovinić Bojović.

HPV pres konferencija, Jelena Borovinić Bojović
foto: Boris Pejović

Ona je navela da je veoma je važno i uspostavljanje organizovanog sistemskog skrining programa za rano otkrivanje karcinoma grlića materice i HPV vakcinacija.

“Želim da poručim svim ženama, našim ćerkama, majkama, bakama da zdravstveni sistem ima poseban senzibilitet kada je briga o njihovom zdravlju u pitanju, jer su one bile i ostale glavni stožer porodice i cjelokupnog društva”, rekla je Borovinić Bojović.

Ona je navela da je cilj tog programa prevencija obolijevanja od karcinoma grlića materice ili otkrivanje bolesti u ranoj fazi kada je mogućnost izlječenja značajno veća.

“Još jednom pozivam sve žene da obavljaju redovne preventivne preglede, a roditelje da na vrijeme zaštite svoje djevojčice tako što će ih vakcinisati protiv HPV virusa”, poručila je Borovinić Bojović.

Direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić ukazao je na značaj HPV vakcine u prevenciji raka grlića materice. Iz Instituta za javno zdravlje saopštili su da, uprkos izazovnim okolnostima zbog pandemije Kovida-19, nastoje da sprovedu aktivnosti kako bi se početak vakcinacije dočekao što spremnije.

„Aktivnosti koje Institut za javno zdravlje Crne Gore sprovodi na promociji vakcine su počele krajem novembra i planirano je da ih intenziviramo tokom godine. Učinićemo sve da program HPV vakcinacije zaživi ,ali i da oživamo skrining program koji je nažalost tokom pandemijske 2020. godine zaustavljen“ rekao je Galić.

Galić
Galićfoto: Boris Pejović

Iz IJZCG navode da je ovogodišnja kampanja "Ključ je u redovnim pregledima", kojom je Institut obilježio Evropsku nedjelju prevencije raka grlića materice, imala za cilj da ukaže na značaj prevencije i da je bila usmjerena prema cijeloj zajednici kako bi zdravlje žena, to jest u ovom slučaju borbu protiv raka grlića materice, postavili među najviše javno-zdravstvene prioritete.

"Institut je prepoznao medijske kuće kao ključne partnere u edukaciji vezano za HPV vakcinaciju i sa ciljem uspostavljanja što bolje saradnje na ovu temu organizovan je sastanak za predstavnike medija", kazali su iz Instituta.

Predavanja su, navode, održali eminentni stučnjaci iz te oblasti, epidemiolozi iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore prof. dr Dragan Laušević i dr Milko Joksimović, ginekolog dr Jelena Knežević i pedijatar dr Slađana Račić iz Doma zdravlja Podgorica.

Bonus video: