Iz Glavnog grada kažu čisti se korito Morače, Botunjani tvrde vadi se pijesak

Iz Glavnog grada tvrde da se uklanja riječni nanos iz korita rijeke Morače na lokaciji Mišurica u dužini od 300 metara
123 pregleda 1 komentar(a)
Korito Morače, Foto: Čitalac "Vijesti"
Korito Morače, Foto: Čitalac "Vijesti"
Ažurirano: 27.10.2017. 16:06h

Iz Odbora za zaštitu životne sredine Botuna ogorčeni su, jer se kako tvrde „na lokaciji Mišurica i dalje nezakonito eksploatiše šljunak iz korita Morače i pored moratorijuma države na te aktivnosti”.

Oni su ranije apelovali na nadležne da zaustave uklanjanje materijala iz korita rijeke Morače na toj lokaciji , a koji su trenali da da budu završeni do 20. oktobra.

Iz Glavnog grada je „Vijestima” saopšteno da je uklanjanje riječnog nanosa iz korita rijeke Morače na lokaciji Mišurica u dužini od 300 metara, a u cilju stabilizacije lijeve obale korita rijeke Morače, produženo do 31. oktobra, na osnovu saglasnosti Uprave za vode od 23. oktobra 2017. godine.

“U obrazloženju Uprave za vode se navodi da su radovi na uklanjanju riječnog nanosa realizovani. Međutim, prilikom izvođenja tih radova, koji su završeni shodno izdatoj saglasnosti, 20. oktobra konstatovano je da na dnu riječnog korita, bliže desnoj obali, postoje stijenske mase - konglomerati koji sprečavaju formiranje stabilnog rječnog toka na tom potezu“, saopšteno je iz Glavnog grada da se navodi u saglasnosti Uprave za vode.

Međutim, iz Odbora su poručili da nijesu “neznaveni i da im je jasno da je tako omogućeno preduzeću 'Čelebić' da nastavi sa eksploatacijom šljunka”.

“Jer na tom mjestu je i njihovo postrojenje za drobljenje kamena i obradu šljunka, pa im je najlakše tu da vade sirovinu, bez troškova za gorivo”, istakli su iz Odbora.

Iz Glavnog grada su naveli da je u obrazloženju Uprave za vode, istaknuto da je uklanjanje konglomerata opravdano.

“Podsjećamo, inicijativu za rješavanje navedenog problema je podnio 'Čelebić' na osnovu čega se Glavni grad obratio Upravi za vode za davanje saglasnosti. Pored toga, Glavni grad je aneks ugovora proslijedio Upravi za vode, Sekretarijatu za komunalne poslove i saobraćaj, Komunalnoj policiji i Komunalnoj inspekciji, kao i dopise o radovima, rješenje o nadzoru i saglasnost Uprave za vode”, tvrde iz Glavnog grada .

Botunjani su istakli da žele da imaju zdravu životnu sredinu, zelenilo za svoju djecu, a ne da im prave štetu na račun nihove koristi.

Iz Odbora su istakli da je za vađenje materijala i čišćenje rijeke Morače na Mišurici trebalo da bude raspisan tender, ali ni da to nije učinjeno.

Na lijevoj obali Morače uređaj za mjerenje prašine

Na lijevoj obali Morače u Botunu biće postavljen uređaj za mjerenje prašine na inicijativu Odbora iz tog sela.

“Kontaktirali smo glavnu ekelošku inspektorku Vesnu Zarubicu, koja će na na šu inicijativu postaviti taj uređaj pod hitno, kako bi se utvrdilo koliko je štetna prašina iz postrojenja, koja stalno zasipa na še selo”, istakli su iz Odbora.

Naveli su da je Zarubica istakla da će uređaj pod hitno postaviti.

“Očekujemo da to bude u ovih par dana, nakon čega bi mogli da imamo konkretne podatke”, saopštili su iz Odbora.

Bonus video: