Sindikat: Begović planira da ostavi bez posla 40 odsto službenika

Iz Sindikata uprave i pravosuđa najavili tužbe i krivične prijave, ako se sprovedu i realizuju planirane aktivnosti Ministarstva i v.d. direktora Uprave za sport i mlade

14099 pregleda 18 komentar(a)
Rakočević, Foto: Boris Pejović
Rakočević, Foto: Boris Pejović

Sindikalna organizacija Uprave za sport tvrdi da v.d. direktor tog organa Marko Begović planira da ostavi bez posla 40 odsto službenika te Uprave.

Sindikat uprave i pravosuđa se, tim povodom, obratio zvanično predsjedniku Vlade i ministarki javne uprave, digitalnog društva i medija u cilju hitnog stopiranja procesa donošenja novog Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta Uprave za sport i mlade.

"Stvarni, a pogotovo realni razlozi za ukidanje radnih mjesta ne postoje, jer nije ukinut dio poslova organa niti je djelokrug nadležnosti preuzet od strane nekog drugog državnog organa, dodatno, ne postoji ni važeći akt Vlade Crne Gore koji sadrži obavezu za smanjenjem radnih mjesta u Upravi za sport i mlade. Značajno je pomenuti da su sredstva za zarade u budžetu za 2022. godinu obezbijeđena za sve službenike", saopštio je predsjednik Sindikata Nenad Rakočević.

Podsjeća da je posljednji Pravilnik o sistematizaciji Uprave za sport i mlade donijet prije par mjeseci, pa "zvuči nevjerovatno da se situacija u ovom trenutku dijametralno izmijenila".

"Kontradiktorno je i to što v.d. direktor Begović predlaže smanjenje broj radnih mjesta, a sa druge strane u kontinuitetu se povećava broj službenika u ovom organu koje za potrebe Uprave za sport i mlade ustupa Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta na čijem je čelu Vesna Bratić", dodaje Rakočević.

Izgovori, kako je kazao, rukovodstva Uprave i Ministarstva da je riječ o reformskom procesu "samo su fasada" za otpuštanje određenog broja službenika, za čiju se realizaciju "evidentno ne biraju načini i sredstva".

"Da situacija bude dramatičnija i nehumanija odgovorni iz pomenute uprave i resornog ministarstva planiraju otpuštanje čak i dvije trudnice, dvije buduće majke. Kako ovaj slučaj nije izolovan i da isti nije prvi pokušaj v.d. direktora Begovića da izvrši pritisak i određeni mobing prema zaposlenima ovog organa, jasno se može vidjeti u njegovim nezakonitim odlukama o upućivanju na rad službenika Uprave u Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta, ali je nakon obraćanja zaposlenih upravnoj inspekciji, odustao i predmetne odluke stavio van pravne snage."

"Da je fotelja opijat, pa se rezon pogubi u samoljublju dokazuju i prethodno navedeni primjeri. Odgovorni funkcioneri iz Ministarstva i Uprave morali su znati da eventualna optimizacija radnih mjesta mora proći proceduru mjerenja i cijenjenja količine i kvaliteta obrađenih referata radnih mjesta, zatim se moraju provjeriti godišnje ocjene o kvalitetu rada zaposlenih, a kao jedan od uslova je i provjera zapošljavanja, odnosno da li je ispoštovana procedura raspisivanja javnog ili internog oglasa i način odnosno zakonitost dalje realizacije procedura", navodi Rakočević.

Ako se uzme u obzir provjera ispunjavanje uslova zapošljavanja i rada, ističe, v.d. direktor Begović je "lično za sebe otvorio Pandorinu kutiju". "Jer se onda dovodi u pitanje ispunjavanje uslova njega samog za poziciju direktora organa. Ovu anomaliju je konstatovala i državna upravna inspekcija, a sa ovom situacijom tražiće se i odgovornost onih koji su ga delegirali i postavili na pomenutu funkciju , odnosno postavlja se pitanje odgovornosti još iz razloga zašto nije provjeren njegov radni angažman sa punim radnim vremenom na još dva radna mjesta", rekao je Rakočević.

Činjenično stanje, dodaje on, svodi se na pitanje zašto Begović još obavlja funciju v.d. direktora, a samim tim "diskutabilna je i zakonitost čitavog procesa" izrade Pravilnika sistematizacije radnih mjesta tog organa.

"U saznanju smo da je, nakon ovog nalaza upravne inspekcije pitanje njegove zakonitosti obavljanja funkcije dodatno pokrenuto kod inspekcije rada, Agencije za sprječavanje korupcije i ostalih nadležnih institucija", dodaje Rakočević.

Najavio je da će Sindikat uprave i pravosuđa organizovati tužbe i podnijeti krivične prijave, ako se sprovedu i realizuju planirane aktivnosti Ministarstva i v.d. direktora Uprave za sport i mlade. "Jer će za razliku od prošlosti neko morati da odgovara za eventualnu ogromnu materijalnu štetu koja će u konačnom leći na pleća države i građana Crne Gore", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: