U Kolašinu uklanjaju suva stabla

“Pažljivo smo odredili koja stabla treba ukloniti”
89 pregleda 1 komentar(a)
Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 27.10.2017. 15:10h

Opština Kolašin i NVO „Natura“ počeli su uklanjanje oboljelih i osušenih stabala iz gradskih drvoreda.

Riječ je o tri stabla, od kojih su dva u Ulici IV proleterske (Sibirska), a jedno na Trgu borca, kaže direktor NVO Mikan Medenica.

Osušena stabla biće zamijenjena sadnicama jasena.

“Pažljivo smo odredili koja stabla treba ukloniti. Svo drveće koje je ili će biti uklonjeno je potpuno osušeno. Sadnice jasena dobili smo od sugrađanina Mila Lazarević, sa njegovog imanja. Opština je obezbijedila mehanizaciju i radnike, a mi nadgledamo cijeli proces. Oboljela stabla smo uklonili jer, između ostalog, mogla su postati i izvor zaraze za drugo drveće”.

Medenica je najavio da će u Sibirskoj ulici, koja je pješačka zona, biti posađeno još nekoliko sadnica, na mjestima gdje je ranije bilo drveće. Najvjerovatnije da će se i ubuduće saditi jasen i javor, jer su ta stabla najotpornija na kolašinku klimu i snijeg. U gradskom centru, pored lipa i jasena, je nekoliko stabala platana, kestena i javora. U nevremenu su minulih mjeseci oštećene i neke mlade sadnice. U Sibirskoj je nekoliko desetina lipa, od kojih su neke stare i po skoro 100 godina. U decembru 2014. godine, po nalogu jedne od službenica Komunalne policije, posjekli su jednu od njih. Obrazloženo je da je drvo ugrožavalo bezbjednost. To je izazvalo burne reakcije građana, lokalnih civilnih organizacija i oštre osude.

Bonus video: