Znatan pad izdašnosti Bolje sestre, uzrok prekomjerna eksploatacija šljunka i pijeska u Morači

Predsjednik Odbora Zoran Lakušić ističe da zbog posljedica nelegalne eksploatacije šljunka Regionalni vodovod trpi gubitke i potencijalno se dovodi u opasnost kako dalje poslovanje, tako i ozbiljni turistički projekti koji očekuju priključenje na sistem regionalnog vodosnabdijevanja

7730 pregleda 37 reakcija 8 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

U prethodnim godinama zabilježen je znatan pad izdašnosti izvorišta Bolje sestre, prouzrokovan ljudskim i privrednim aktivnostima u području II zone sanitarne zaštite izvorišta i da je to prouzrokovano prekomjernom eksploatacijom šljunka i pijeska u koritu rijeke Morače

To je konstatovano na sjednici Odbora direktora, gdje je usvojena Informaciju o ugroženosti i zaštiti vodoizvorišta Bolje sestre.

U saopštenju koje potpisuje predsjednik Odbora Zoran Lakušić, navodi je do tih podataka došlo na osnovu studija koje su sprovedene u 2021. godini.

Lakušić ističe da zbog posljedica nelegalne eksploatacije šljunka Regionalni vodovod trpi gubitke i potencijalno se dovodi u opasnost kako dalje poslovanje, tako i ozbiljni turistički projekti koji očekuju priključenje na sistem regionalnog vodosnabdijevanja (RVS).

"Dodatno su ugroženi svi dalji strateški planovi na proširenju sistema i budući razvoj firme, za koje je i država dala garancije u okviru finansijskih aranžmana namijenjenih realizaciji, a od čije implementacije će benefit imati crnogorska privreda, svi građani Crne Gore, a posebno oni na primorju, kao i brojni turisti. Dalje ugrožavanje ovog izvorišta imalo bi nesagledive posljedice po turizam u Crnoj Gori i potencijalni gubici bi se mjerili stotinama miliona eura", kazao je Lakušić.

I pored preduzetih mjera, dodaje on, nelegalno vađenje šljunka i pijeska iz donjeg toka rijeke Morače nije u potpunosti iskorijenjeno.

Zabranom eksploatacije šljunka i pijeska stanje je poboljšano, ali bageri i dalje vade šljunak i pijesak. "I zbog toga se kraj divljanju nelegalnih eksploatatora ne nazire"

U saopštenju ističe da je naučno utvrđeno da je ljudski faktor dominantan.

"On ne predstavlja samo nelegalnu eksploataciju šljunka i pijeska, već se odnosi i na nedonošenje adekvatnih odluka i blagu reakciju nadležnih institucija na konstantno upozoravanje organa upravljanja Regionalnog vodovoda na ovaj značajan problem, kako za ovo društvo, tako i za sve građane Crne Gore", saopštio je on.

Odbor direktora će, kako kaže, raditi na obezbjeđivanju podrške svih nadležnih institucija u čijoj je nadležnosti zaštita i kontrola vodnih resursa, tj. praćenje i kontrola, te sankcionisanje aktivnosti kojima se ugrožava vodoizvorište Bolje sestre, kako bi u cjelosti „zaključali“i zabranili izvoz šljunka i pijeska iz rijeke Morače.

Tražiće i dalje od nadležnih državnih institucija, kao i od institucija Glavnog grada da se konačno stane na put uništavanju Morače i vodoizvorišta Bolje sestre, i da se spriječe katastrofalne posljedice koje se mogu odraziti na kompletnu crnogorsku ekonomiju.

"Zato je potrebna i odgovarajuća aktivnost tužilaštva i sudskih organa u vidu pokretanja postupaka, koji se moraju završiti – sudskim presudama. Pad izdašnosti izvorišta Bolje sestre predstavlja pojedinačno gledano, najveći izazov sa kojim se Regionalni vodovod srijeće u poslovanju i u tom smislu je ovom izazovu data posebna pažnja u planiranim aktivnostima za 2022. godinu", kazao je Lakušić.

Bonus video: