Umjesto Akademije, donacija Domu zdravlja i seoskim školama

Uvažavajući preporuke MCP, predsjednik SO Kolašin Milan Đukić je održao sastanke sa direktorom ZU Dom zdravlja Kolašin Milanom Markovićem i direktorima škola sa seoskog područja Jelenom Janković, Sonjom Bulatović, Nikolom Bakovićem i Dušanom Arsovićem

2736 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Opština Kolašin
Foto: Opština Kolašin

Umjesto održavanja Svetosavske akademije u Kolašinu, 2.000 eura, namijenjenih za organizaciju te manifestacije, prema dogovoru predsjednika Skupštine opštine (SO) Milana Đukića i Mitropolije crnogorsko-primorskom, biće preusmjereno za nabavku medicnski opreme u Domu zdravlja i knjiga za osnovne seoske škole na području te opštine.

Svetosavske akademije u Kolašinu imaju tradiciju dugu 22 godine, a organizovala ih je SO Kolašin u saradnji sa MCP, obrazovnim institucijama i organizacijama iz Crne Gore i Kolašina.

Tradicija obilježavanja Svetog Save, ove godine se nastavlja, ali, kako je saopšteno, “u skladu sa mjerama i ograničenjima od korona virusa kao i preporukama Mitropolije crnogorsko – primorske“. Predlog MCP je “u skladu sa prosvetiteljskom misijom Svetog Save koja je ostavila neizbrisiv trag i doprinos obrazovanju i liječenju u srednjem vijeku”.

Milan Đukić
foto: Opština Kolašin

Uvažavajući preporuke MCP, predsjednik SO Kolašin Milan Đukić je održao sastanke sa direktorom ZU Dom zdravlja Kolašin Milanom Markovićem i direktorima škola sa seoskog područja Jelenom Janković, Sonjom Bulatović, Nikolom Bakovićem i Dušanom Arsovićem. Đukić ih ih je upoznao sa namjerom SO i MCP da se sredstva za svetosavsku akademiju u Kolašinu ove godine iskoriste za potrebe zdravstvenih i školskih institucija kojima rukovode.

Đukić: Kako evropsko i građansko društvo, njegujemo kulturno istorijsko nasljeđe

Đukić je je povodom ovogodišnjeg obilježavanja Svetog Save podsjetio na „višedecenijski kontinuitet avestosavskih akademija u Kolašnu“.

„U namjeri da kao evropsko i građansko društvo u cjelosti njegujemo kulturno i istorijsko nasleđe, u Kolašinu je uspostavljen višedecenijski kontinuitet svetosavskih akademija. Kako predsjednik SO u protekle četiri godine imao sam kvalitetnu i iskrenu saradnju sa Mitropolijom kao i svim akterima na organizaciji svetosavskih akademija, kao uzvišenih svetkovina kulture i obrazovanja koje su u ovom periodu bile lišene svake vrste političkih prizvuka i projekcija. Osnovna ideja ove manifestacija je uvijek bila da kroz kulturnu i obrazovnu funkciju Svetog Sava služi svim generacijama kao primjer uzvišenog intelekta, univerzalne mudrosti i pravoslavne duhovnosti“, reko je on.

Usljed otežanih okolnosti zbog zdravstvenih mjera, objasnio je on, ove godine biti prilike da se organizuje uobičajeni kulturno – umjetnički programu“.

Milan Đukić
foto: Opština Kolašin

"Međutim, smatrao sam da sredstva Skupštine opštine predviđena za ovu manifestaciju treba iskoristiti na adekvatan način. U dogovoru sa Mitropolijom sredstva predviđena za svetosavsku akademiju biće preusmjerena za nabavku medicinske opreme za kolašinski Dom zdravlja i knjiga za osnovne škole na seockom području. Nadam se da će godina pred nama donijeti bolje zdravstvene prilike u kojima će biti organizovane brojne kolašinske kulturne, obrazovne i sportske manifestacije koje građani Kolašina s nestrpljenjem očekuju”, poručio je Đukić.

Bonus video: