Paleški potok i dalje truje Vezišnicu

U izmještanje toka ispod EPCG uložila više od pola miliona eura, ali, kako tvrdi predsjednik Sportskog ribolovnog kluba “Lipljen”, izvedeni radovi nisu dali očekivane rezultate

4442 pregleda 2 komentar(a)
Novo korito za Paleški potok, Foto: Vaso Knežević
Novo korito za Paleški potok, Foto: Vaso Knežević

Iako je u izmještanje Paleškog potoka ispod deponije pepela i šljake na Maljevcu Elektroprivreda Crne Gore uložila više od pola miliona eura, izvedeni radovi nisu dali očekivane rezultate.

To tvrdi predsjednik Sportskog ribolovnog kluba “Lipljen” Vaso Knežević, koji je od Agencije za zaštitu životne sredine Crne Gore zatražio da se obavi tehnički pregled i utvrdi da li su radovi izvedeni u skladu sa glavnim projektima remedijacije i ugovorima. “Lipljen” u zvaničnom dopisu upućenom Agenciji traži i da se otklone sve nepravilnosti.

”Sportski ribolovni klub ‘Lipljen’ je među prvima pohvalio izmještanje Paleškog potoka sa njegovog izvorišnog dijela u Borovičko jezero, u cilju zaštite pljevaljskih rijeka i njihovog biodiverziteta. Paleški potok je tekao kroz betonske cijevi ispod deponije pepela i šljake pljevaljske Termoelektrane, a zbog dotrajalosti cijevi upijao je štetne materije sa deponije i zagađivao utoku Vezišnicu i dalje Ćehotinu. Međutim, danas moramo da kritikujemo isto, jer ta aktivnost nije dovela do rješavanja pomenute problematike. Paleški potok i dalje teče kuda je tekao i prije njegovog izmještanja, a u novom koritu koje bi trebalo da vodi Paleški potok u Borovičko jezero skoro da jedva teče voda”, rekao je Knežević.

Staro korito kojim ne bi smjela da teče voda
Staro korito kojim ne bi smjela da teče vodafoto: Vaso Knežević

Tvrdi da i dalje ocjedne vode sa Maljevca idu u Vezišnicu, čime je nastavljeno zagađenje pljevaljskih vodotoka, “iako je zvanično po saopštenjima EPCG i Agencije za zaštitu životne sredine Paleški potok izmješten”.

Iz Elektroprivrede su sredinom prošle godine saopštili da će zagađenje rijeke Vezišnice, lijeve pritoke Ćehotine, biti riješeno, nakon što okončanja radova na izmještanju Paleškog potoka.

Taj potok je trenutno betonskim cijevima sproveden ispod deponije Maljevac na kojoj se skoro četrdeset godina odlaže pepeo i šljaka, koji nastaju kao nus produkt rada Termoelektrane Pljevlja. Pod težinom deponije cijevi su vremenom popustile, pa se u Paleški potok slivaju ocjedne vode iz šljake uništavajući floru i faunu u njemu i rijeci Vezišnici u koju se uliva.

U Elektroprivredi Crne Gore tvrde da se ovaj posao radi u sklopu sanacije deponije Maljevac i da će Paleški potok prije deponije biti skrenut i da će se čista voda ubuduće ulivati u Borovičko jezero.

”To na terenu”, tvrdi Knežević, “trenutno nije tako”.

Borovičko jezero nastalo je punjenjem vodom iz dva potoka napuštenog kopa “Šumani” Rudnika uglja. Udaljeno je oko pet kilometara od Pljevalja, i nalazi se na oko 500 metara od saobraćajnice Pljevlja - Žabljak. Voda jezera otiče u Vezišnicu koja protiče u neposrednoj blizini.

Radovi na izmještanju Paleškog potoka, izradi propusta i pojilišta, izradi pumpne stanice i zatvaranju postojećeg kolektora iznosili su oko 520.000 eura.

Knežević kaže da je Vezišnica već godinama mrtva rijeka od mjesta gdje se u nju uliva Paleški potok, pa do njenog ušća u rijeku Ćehotinu.

Paleški potok je od svog izvora do deponije Maljevac u potpunosti čist vodotok.

Bonus video: