Savremene metode u borbi protiv bola

Bol u zglobu se obično javlja kao posljedica povrede (npr. uganuća koljena ili gležnja tokom sportskih aktivnosti) ili osteoartritisa, koji najčešće pogađa koljena, kukove i male zglobove u rukama

40647 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Poliklinika Konzilijum
Foto: Poliklinika Konzilijum

Bol u zglobovima može zahvatiti mnoge djelove tijela, uključujući koljena, gležnjeve, kukove i ramena, kao i zglobove prstiju i ručne zglobove.

Bol u zglobu može uticati na oboljelog na mnogo načina, zavisno od mjesta u kojem se javlja. Bol u koljenu može aktivnosti poput hodanja, bavljenja sportom i plesanja učiniti neugodnim. Ako imate bol u ramenu, mogli biste osjetiti nelagodnost kada podižete stvari, dok bol u kuku može penjanje uz stepenice ili samo ustajanje iz stolice učiniti bolnim.

Kao dio svakodnevnog kretanja, zglobovi se stalno suočavaju sa pritiskom i oštećenjem. Zglob u koljenu je posebno ranjiv, jer nosi cijelu težinu tijela i apsorbuje svu dodatnu silu pri trčanju ili skakanju.

Poliklinika Konzilijum
foto: Poliklinika Konzilijum

Bol u zglobu se obično javlja kao posljedica povrede (npr. uganuća koljena ili gležnja tokom sportskih aktivnosti) ili osteoartritisa, koji najčešće pogađa koljena, kukove i male zglobove u rukama.

Bogato kliničko iskustvo potvrđuje da nadomještanje hijaluronske kiseline direktnom aplikacijom u zglob može usporiti proces starenja i oštećenja hrskavice. Time se ublažava bol i poboljšava pokretljivost zgloba, smanjuje potreba za medikamentoznim liječenjem i svakodnevnim uzimanjem analgetika i antireumatika, pa se za izvjesno vrijeme odlaže i potreba za aktivnijim ortopedskim operacijskim liječenjem.

Poliklinika Konzilijum
foto: Poliklinika Konzilijum

Hijaluronska kisjelina djeluje kao izuzetan lubrikant. U prevodu hijaluronske injekcije ,,podmazuju,, zglobove i oblažu ,,potrošene,, pohabane površine. Tako omogućavaju lakši i bezbolniji pokret.

  • Podmazivanje. Hijaluronska kisjelina se dobro veže za vodu, stvarajući viskoznu konzistenciju nalik želeu. Ova viskozna tečnost obezbjeđuje podmazivanje i takođe djeluje kao amortizer u spoju.
  • Rast hrskavice i kostiju. Hijaluronska kisjelina pomaže u rastu i razvoju hrskavice i kostiju zglobova promovišući rast novih ćelija i tkiva.
  • Smanjivanje upale. Hijaluronska kisjelina igra važnu ulogu u smanjenju upale i bolova u zglobovima uzrokovanih povredama ili degeneracijom tkiva.

U Poliklinici Konzilijum u okviru ortopedske ambulante pacijentima je omogućena prevencija, dijagnostika i liječenje povreda, bolesti, deformiteta i funkcionalnih problema skeletnog sistema i povezanih struktura, kao što su zglobovi, mišići i ligamenti.

Osim standardnih pregleda, punkcije zgloba, imobilizacije, repozicije preloma, saniranja iščašenja, pacijentima je dostupna i terapija hijaluronskim injekcijama i popularna PRP metoda (tehnologija koja se zasniva na preradi sopstvene krvi pacijenta, kako bi se iskoristili trombociti u tretmanima obnavljanja tkiva i regeneraciju).

Za sve dodatne informacije pacijenti mogu pozvati na br.: 020/650-660; 067/650-670

Poliklinika Konzilijum, Skadarska 2, Podgorica