Ljekar i „čašica razgovora” puno znače

Aktivisti nikšićkog Crvenog krsta obilaze teritoriju opštine uzduž i poprijeko kako bi pomogli starim ljudima...

2365 pregleda 1 komentar(a)
Foto: CK Nikšić
Foto: CK Nikšić

Često se zaboravlja da i razgovor može biti pomoć, posebno starijima koji u samoći i tišini čekaju da neko pokuca na njihova vrata. Znaju to najbolje članovi organizacije nikšićkog Crvenog krsta koji su prošle godine redovno, koliko su, kako kažu, to mogućnosti dozvoljavale, obilazili staračka domaćinstva u ruralnim predjelima, nosili pomoć, pružili ruku i “čašicu” razgovora, a u tim uključili i, starijim sugrađanima posebno dragog gosta - ljekara.

”Obilaskom i nošenjem pomoći na ruralnom području uvidjeli smo da je zaista najveća potreba pomoć starijim samačkim domaćinstvima. Njima nije dovoljna trenutna pomoć, već pomoć u kontinuitetu, a s obzirom da najčešće nemaju nikoga i da su im sve institucije teško dostupne, u naš tim smo uključili i ljekara, što se pokazalo kao izuzetno korisno. Korisna je itekako pomoć koju im ponesemo, ali se, čini mi se, najviše obraduju upravo ljekaru. Nažalost, ne postoji neka institucija ili organizacija koja ima sve podatke o ovakvim domaćinstvima, pa ih i mi često slučajno nalazimo obilaskom seoskih područja”, kaže za “Vijesti” Ana Macanović, sekretarka Crvenog krsta Nikšić.

CK Nikšić
foto: CK Nikšić

Stizali su volonteri Crvenog krsta do Župe, Bogetića, Golije, Vraćenovića, Petrovića… Obilazi teritoriju opštine uzduž i poprijeko i vraćali se bogatiji za dobročinstvo, tužniji zbog zatečene samoće.

”Drugi segment pomoći starijim licima je ‘Njega starih lica’. On se realizuje na teritoriji grada i njega spovodi 16 geronto domaćica. Broj korisnika trenutno uključenih je oko 160. Geronto domaćice im svakodnevno pomažu u zavisnosti od njihovih individualnih potreba, a i nama dostavljaju informacije kako bi mogli pomoći i u vidu humanitarne pomoći tamo gdje procijene da je to potrebno”, kaže Macanović.

Ove godine, prema njenim riječima, pripremaju i jednu novinu - podjelu novca i vaučera za stotinjak starijih lica koja su po njihovoj evidenciji najugroženija.

”Ovaj projekat je novina u našoj državi i možda bolji način pomoći, jer će ta lica moći sama da kupe sve ono što im je potrebno za iznos koji dobiju”.

Pandemija je posebno, ističe ona, “otkrila” ne samo staračka domaćinstva, nego i mnoge višečlane porodice kojima je pomoć u hrani i garderobi neophodna, a koje zbog ponosa nijesu htjele da traže pomoć, pa iako ta organizacija djeluje na mnogim poljima, prethodne dvije godine primat je dat podjeli humanitarne pomoći.

”Prošla godina za nas je bila skoro podjednako teška kao i godina kada je počela pandemija, jer smo najveći dio aktivnosti usmjerili na podjelu humanitarne pomoći. Iako su potrebe bile znatno veće, podijelili smo oko 1.500 pomoći, a svaka je sadržala paket hrane, higijenski paket i brašno. Razlog je sve manji broj donatora i sve manje mogućnosti da ih dobijemo”, ističe Macanović.

Prošle godine organizovali su dvije sabirne akcije tokom kojih su volonteri u velikim marketima sakupljali hranu koju su podijelili onima koji su im se javljali za pomoć. Macanović posebno ističe Mjesnu zajednicu Župa i njihovog predsjednika, Dragoljuba Radulovića, koji su najbolji primjer dobre saradnje.

CK Nikšić
foto: CK Nikšić

”Oni su se aktivno uključili i značajno pomogli ovu našu akciju. Takođe, djeca iz OŠ ‘Braća Labudović’ uključila su se sakupljanjem slatkiša koje smo podijelili mališanima iz višečlanih porodica. Pred Novu godinu smo, zahvaljujući našim prijateljima iz oganizacije ‘Adra’, podijelili 300 paketića za svu djecu iz ruralnog područja, djeci iz Dnevnog centra i djeci u specijalnom odjeljenju OŠ ‘Olga Golović’. Naši stalni donatori su i Pivara ‘Trebjesa’ koja je našoj organizaciji pred Novu godinu uplatila 5.000 eura, a za taj novac smo podijelili vaučere za trgovinu i to za 150 porodica”, naglašava sekretarka CK Nikšić.

Sve njihove aktivnosti teško bi bile realizovane da nemaju pravu armiju vrijednih volontera, spremnih da uvijek reaguju i da se na svaki poziv odazovu. Tako će, obaćavaju i Macanović i volonteri, biti i ubuduće, jer oni su uvijek tu za sve.

Podijelili 30 invalidskih kolica i deset hodalica

CK Nikšić
foto: CK Nikšić

Macanović ističe da su ponovo pokrenuli “Klub za starije”, gdje se okupljaju volonteri koji su penzioneri, ali i dalje spremni da daju svoj doprinos.

”Njihove aktivnosti nijesu samo rekreativne, već im organizujemo i predavanja ljekara, druženje sa omladinom što je njima negdje najinteresantnije, a i pokazalo se kao odlična kombinacija, jer spoj mladosti, energije i inovacija, sa njihovim iskustvom, donosi zaista odlične rezultate”.

Zahvaljujući dugogodišnjem donatoru, crkvi Isusa Hrista svetaca posljednjih dana prošle godine su podijelili i 30 invalidskih kolica i deset hodalica, a pomenuta organizacija je i donator za pomoć starijim licima na ruralnom području.

Nikšić i dalje drži primat u davalaštvu krvi

Pri Crvenom krstu djeluje i 14 klubova dobrovoljnih davalaca krvi, a Nikšić godinama drži primat u dobrovoljnom davalaštvu u Crnoj Gori. Tako je bilo i prošle godine.

”Sve akcije dobrovoljnog davanja krvi smo redovno organizovali, imajući u vidu veliku potrebu za ovim nezamjenjivim lijekom, a poštujući mjere koje su važile u datom trenutku. Takvih je bilo 29, a na njima je sakupljeno oko 1.600 jedinica. Uključujući i namjensko davanje, prošle godine smo imali više od 3.000 jedinica, pa je procentualno broj dobrovoljno datih jedinica u odnosu na namjenska 52 odsto. Procenat u odnosu na broj stanovnika je 4,06 dok je na državnom nivou mnogo manji - 3,3 odsto”, kazala je Macanović.

Bonus video: