CGO: Ukinuti ili značajno ograničiti naknade za bivše funkcionere, izmijeniti zakon na prvoj sljedećoj sjednici

U saopštenju se ističe da je Crna Gora najdarežljivija prema bivšim funkcionerima i u odnosu na države u regionu, jer su one tu privilegiju ukinule ili je značajna ograničile u periodu i visini primanje takve naknade

1915 pregleda 5 komentar(a)
Ilustracija, Foto: CGO
Ilustracija, Foto: CGO

Centar za građansko obrazovanje (CGO) apeluje na poslanike i poslanice Skupštine Crne Gore da na prvoj sljedećoj sjednici izmjene Zakon o zaradama u javnom sektoru u dijelu prava po prestanku funkcije.

Kako navode u saopštenju, CGO cijeni da je ovako normirano rješenje suprotno principima jednakosti i socijalne pravde, jer su javni funkcioneri dovedeni u nesrazmjerno povoljniji položaj u odnosu na druge zaposlene u državi, uključujući i zaposlene u javnom sektoru koji nemaju status funkcionera.

Navode da postojeći okvir funkcionerima omogućava da nakon prestanka funkcije jednu godinu primaju naknadu u visini zarade koju su primali u posljednjem mjesecu prije prestanka funkcije, "a što je neopravdano opterećenje za Budžet."

Iz CGO napominju da javni funkcioneri i tokom samog mandata uživaju brojne privilegije, te da je nerazumljivo da se dio tih privilegija, poput prilično visokih naknada, nastavlja i po završetku mandata.

"Dodatno, zanemaruje se razlog prestanka funkcije, odnosno da li je ta osoba razriješena, podnijela ostavku ili joj je jednostavno prestao mandat. CGO ukazuje da problem predstavlja i to što ova vrsta prava nema nikakvih ograničenja u pogledu vremena provedenog na funkciji i razloga prestanka. Apsurdnost takvog zakonskog rješenja ilustruje i činjenica da ovo pravo stiču i funkcioneri koji samo jedan dan provedu na funkciji, kao i funkcioneri koji sami podnesu ostavku ili budu razriješeni zbog nesavjesnog vršenja funkcije ili loših rezultata", poručili su iz te nevladine organizacije.

Kazuju da zabrinjavaju i brojke, koje su neki mediji objavili, a po kojima je od parlamentarnih izbora 2020. godine do danas, po ovom osnovu, bivšim funkcionerima isplaćeno oko četiri miliona eura.

"Imajući u vidu dinamiku političkih procesa i da ulazimo u period koji karakteriše brža smjenjivost vlasti na svim nivoima i u svima granama vlasti, za očekivati da će ovi troškovi enormno rasti, što teško može izdržati i budžet bogatijih država od Crne Gore", poručili su iz CGO.

U saopštenju se ističe da je Crna Gora najdarežljivija prema bivšim funkcionerima i u odnosu na države u regionu, jer su one tu privilegiju ukinule ili je značajna ograničile u periodu i visini primanje takve naknade.

"Na primjer, u Hrvatskoj pravo na ovu naknadu nemaju funkcioneri koji su podnijeli ostavku ili su razriješeni sa funkcije, a Srbiji je ta naknada tri mjeseca po prestanku funkcije, izuzev za poslanike koji to pravo imaju šest mjeseci", poručuju u saopštenju.

CGO smatra da se ta sredstva mogu korisnije preusmjeriti, recimo na unaprijeđenje socijalnih programa i obezbjeđivanja pomoći i naknada socijalnom ugroženim licima, obnavljanje dotrajalih predškolskih i školskih objekata, ulaganje u medicinske aparate i opremu, i slično.

"Shodno navedenom, CGO će podnijeti svim poslaničkim klubovima inicijativu za izmjenu člana 36 Zakona o zaradama u javnom sektoru u pogledu ograničenja za ostvarivanje ovog prava. Smatramo da treba iskoristi dobra zakonska rješenja iz zemalja regiona, kako bi se napravile uštede za Budžet, ali i efektivno osigurala primjena principa jednakosti i socijalne pravde", zaključuju u saopštenju.

Bonus video: