Baća novi član BiEPAG

Baća je trenutno predstavnik akademske zajednice u Savjetu Radio-televizije Crne Gore

2839 pregleda 159 reakcija 0 komentar(a)
Baća, Foto: Privatna arhiva
Baća, Foto: Privatna arhiva

Sociolog Bojan Baća novi je član savjetodavne grupe za javnu politiku "Balkan u Evropi" (Balkans in Europe Policy Advisory Group, BiEPAG), objavila je ta organizacija.

Osim Baće, novi član je i Damir Kapidžić iz Bosne i Hercegovine.

BiEPAG je ekspertska grupa koja okuplja istraživače i analitičare iz Evropske Unije i Zapadnog Balkana koji proučavaju političke, ekonomske i socijalne prilike, trendove i procese u Jugoistočnoj Evropi.

Inicijativa ima za cilj da podrži države Zapadnog Balkana tokom njihovog procesa pristupanja Evropskoj Uniji. BiEPAG je osnovao Evropski fond za Balkan i Centar za studije Jugoistočne Evrope Univerziteta u Gracu 2013. godine. Grupom koordinira Florijan Biber.

Baća je naučni saradnik na Odsjeku za sociologiju i nauku o radu Univerziteta u Geteborgu. Doktorirao je sociologiju na Univerzitetu Jork, a nakon toga je svoj radni angažman nastavio kao postdoktorand u Centru za studije Jugoistočne Evrope Univerziteta u Gracu, zatim u Institutu za sociološke studije Karlovog univerziteta, kao i u Institutu za sociologiju Univerziteta u Hajdelbergu. Za svoj naučnoistraživački rad nagrađen je prestižnom nagradom Danubius koju dodjeljuju Austrijsko ministarstvo za obrazovanje, nauku i istraživanje i Institut za Dunavsku regiju i Centralnu Evropu najboljim mladim naučnicima iz 14 zemalja dunavskog regiona.

Kao ekspert, pisao je izvještaje o Crnoj Gori za Fridom Hausove programe Sloboda u svijetu i Nacije u tranziciji, za projekat Varijeteti demokratije V-Dem Instituta, te za USAID-ov program Indeks održivosti organizacija civilnog društva, kao i za Indeks transformacije koji izdaje fondacija Bertelsman. Iza sebe ima i višegodišnje radno iskustvo u nevladinom sektoru. Trenutno je predstavnik akademske zajednice u Savjetu Radio-televizije Crne Gore.

Bonus video: