Milatović, Spajić i Bratić se bore protiv kovida, ujedno krše mjere

Tri člana Vladinog Savjeta za borbu protiv koronavirusa i nacionalni koordinator za vakcinaciju prisustvovali okupljanjima koje su sami zabranili. Bratić kaže da se odluke u tom tijelu donose većinom glasova i da nije svaka donijeta jednoglasno

53011 pregleda 271 reakcija 159 komentar(a)
Spajić i Milatović bili na protestu prije dva dana, ali nosili zaštitne mask, Foto: Luka Zekovic
Spajić i Milatović bili na protestu prije dva dana, ali nosili zaštitne mask, Foto: Luka Zekovic

Tri člana Vladinog Savjeta za borbu protiv koronavirusa prekršili su mjere koje su sami usvojili, kada su u prethodnih desetak dana protestovali sa građanima protiv formiranja manjinske vlade.

Prema aktuelnim mjerama, zabranjeno je okupljanje stanovništva u zatvorenim i na otvorenim javnim mjestima, kao i organizovanje javnih priredbi, političkih i drugih manifestacija na otvorenom, osim uz prisustvo do 50 osoba.

Na provladinim protestima sa građanima su šetali ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić, ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović i ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić.

”Vijesti” čekaju odgovore ministarstava finansija i ekonomskog razvoja, dok je Bratić juče popodne kazala “Vijestima” da svako mirno okupljanje građana smatra legitimnim pravom za ostvarivanje poboljšanja uslova života.

Ona je istakla da su okupljanja sa kojima smo suočeni jedna od takvih i pojasnila da se pojavila samo na jednom.

Bratić na protestu
Bratić na protestufoto: Boris Pejović

”U tom trenutku u mom neposrednom okruženju nije bilo više od 50 ljudi. Što se tiče mog članstva u Savjetu za borbu protiv koronavirusa u isti sam zbog resora na čijem sam čelu, i moje učešće u Savjetu je aktivno u smislu iznošenje ličnog stava i mišljenja. Odluka se donosi većinom glasova i svaka odluka nije donijeta jednoglasno”, kazala je Bratić.

Spajić je ranije kazao da je primio i buster dozu protiv koronavirusa, da nosi zaštitnu masku i da uvijek ukazuje da drže fizičku distancu i da u jednoj grupi ne bude više od 50 građana.

Savjet za borbu protiv koronavirusa, na čijem je čelu premijer Zdravko Krivokapić, broji 11 članova.

Prema odluci, zadatak ovog Vladinog tijela je da razmatra izvještaje i informacije organa državne uprave nadležnih za poslove zdravlja, odbrane, finansija i socijalnog staranja, ekonomskog razvoja, prosvjete, javne uprave, poljoprivrede, unutrašnjih i vanjskih poslova i Instituta za javno zdravlje (IJZ), predloge epidemioloških mjera za odstranjivanje i sprečavanje zarazne bolesti izazvane novim koronavirusom i efekte njihovog sprovođenja i sačinjava izvještaje koje dostavlja Vladi, Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji i drugim relevantnim međunarodnim tijelima...

Protestu održanom prekrsinoć u Podgorici prisustvovao je i direktor podgoričkog Doma zdravlja i nacionalni koordinator za vakcinaciju Danilo Jokić. Ni on juče nije odgovorio “Vijestima” na pitanje u vezi sa njegovim pojavljivanjem na okupljanjima na kojima se krše aktuelne mjere protiv kovida-19.

Zamjenica predsjednika Savjeta je ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović, koja je pretprošle sedmice dva puta najavila učešće na protestima, ali se ipak nije pridružila građanima i kolegama iz Vlade na ulici.

Ona je, po svemu sudeći, od učešća na protestu odustala nakon oštre kritike dijela javnosti.

Iz udruženja Ugostitelji Crne Gore ranije su poručili da su “zgroženi najavom Borovinić Bojović da će prisustvovati protestu sa kolegama ministrima”, koji su ih, kako tvrde, zatvorili pred Novu godinu zbog epidemiološke situacije.

Oni su istakli da ministarka zdravlja namjerava da prekrši mjere, a kojima se između ostalog strogo zabranjuju javna okupljanja.

Tada su pozvali Borovinić Bojović da prisustvuje protestu crnogorskih muzičara, koji su bili nezadovoljni tadašnjim mjerama.

Mjere protiv kovida-19 više puta ranije prekršio je i predsjednik Savjeta, premijer, koji je prisustvovao javnim okupljanjima bez zaštitne maske i nije vakcinisan protiv koronavirusa.

Bonus video: