Kako da se javnim funkcionerima ne izriču novčane kazne ispod zakonskog minimuma: Savjet ASK uputiće inicijativu

Zakonom o sprečavanju korupcije propisane su novčane kazne od 500 do 2.000 eura, ali se sudije uglavnom vode odredbama Zakona o upravnom postupku

4490 pregleda 0 komentar(a)
Sa sjednice Savjeta Agencije za sprečavanje korupcije - Foto: Miloš Rudović, Foto: Miloš Rudović
Sa sjednice Savjeta Agencije za sprečavanje korupcije - Foto: Miloš Rudović, Foto: Miloš Rudović

Kako se javnim funkcionerima ne bi izricale novčane kazne koje su ispod zakonskog minimuma, Savjet Agencije za sprečavanje korupcije uputiće inicijativu Vrhovnom državnom tužilaštvu da zajednički djeluju u cilju rješavanja tog problema.

Radna grupa kojom je rukovodio član Savjeta Zlatko Vujović utvrdila je da su u preko 95 odsto slučajeva sudovi izrekli funkcionerima novčane kazne u manjem iznosu od onog koji je propisan Zakonom o sprečavanju korupcije.

Zakonom o sprečavanju korupcije propisane su novčane kazne od 500 do 2.000 eura, ali se sudije uglavnom vode odredbama Zakona o upravnom postupku.

Vujović je na sjednici kazao da je sudska praksa u ovom dijelu problematična i da se, kada su u slučaju javni funkcioneri, ne bi trebalo ići ispod zakonskog minimuma.

Član Savjeta Rifat Hadrović osvrnuo se i na podatke koji se odnose na povratnike, funkcionere koji su kažnjeni barem dva puta. Hadrović je problematičnim ocijenio to da su povratnici, na primjer, strože kažnjen i prvi put nego kad su ponovili prekršaj.

Direktorica Jelena Perović kazala je da razumije da se izriču opomene javnim funkcionerima kada ne prijave neku akciju ili malu razliku u prihodima, ali da oni moraju donositi odluke i u tim slučajevima jer bi se u suprotnom to moglo tumačiti kao selektivno djelovanje Agencije.

Predstavnik Agencije Marko Škerović predstavio je predlog nacrta Zakona o lobiranju, koji, kako je kazao, uključuje novine poput uvođenja internog lobiste ali i preciznije definisanja lobiranja.

Vujović je na sjednici sugerisao da se napravi jasna razlika između lobiranja i javnog zastupanja.

Bonus video: