Burić i poslije Burića?

V. d. VDT-a dostavio kandidaturu za produžetak mandata do izbora novog šefa tužilačke organizacije. Kandidaturu dostavio i advokat Aleksandar Kovačević, koji je i ranije bio u trci za VDT-a

31218 pregleda 65 reakcija 33 komentar(a)
Želi da ostane na čelu Tužilaštva: Burić u društvu Milivoja Katnića, Foto: SAVO PRELEVIC
Želi da ostane na čelu Tužilaštva: Burić u društvu Milivoja Katnića, Foto: SAVO PRELEVIC

Vršilac dužnosti vrhovnog državnog tužioca (VDT) Dražen Burić, prijavio se na javni poziv Tužilačkog savjeta (TS) za novi v. d. mandat, kako bi se ključno mjesto u krovnoj tužilačkoj organizaciji popunilo do izbora njenog novog šefa, saznaju “Vijesti”.

Osim Burića, na javni poziv Sekretarijata TS-a javio se još advokat sa Cetinja Aleksandar Kovačević, koji je i ranije bio u trci za VDT-a, a u jednom trenutku, u ljeto 2020. godine, bio i predlog prošlog saziva TS-a za VDT-a.

Kovačević je potvrdio “Vijestima” da se kandidovao.

”Kad se nešto počne, ne valja odustajati”, kratko je kazao.

Članovi TS-a još nisu dobili od Sekretarijata podatke ko se sve prijavio na petodnevni javni poziv za privremeno popunjavanje pozicije VDT-a.

Zbog kvara na mreži, mejl adrese državnih institucija juče nisu radile, pa su u Sekretarijatu ostavili mogućnost da je možda još neko dostavio dokumentaciju.

TS je na konstitutivnoj sjednici, 24. januara donio odluku da se istog dana na njihovom sajtu objavi poziv da zainteresovani za obavljanje funkcije v. d. VDT-a, a koji ispunjavaju uslove propisane članom 43 Zakona o državnom tužilaštvu, u roku od pet dana od dana objavljivanja, pošalju biografije.

Oni su tog dana tražili i da im Sekretarijat TS-a dostavi biografije tužilaca, koji imaju uslove za popunjavanje pozicije VDT-a, kako bi se bolje upoznali s njihovim radnim referencama, ali i da isključe mogućnost da se prijavi neko ko ima uslove za starosnu penziju.

Kandidatura Burića je očekivana nakon stava koji je iznio na konstitutivnoj sjednici TS-a, gdje je naglasio da se njemu “nasilno prekida mandat v. d. VDT-a, jer je po starom Zakonu o državnom tužilaštvu, određen za v. d. funkciju do izbora novog VDT-a”.

Burić je tog dana s kolegama iz tužilačke organizacije bio uporan da ne dozvoli ostalim članovima TS-a da mu konstatuju prekid v. d. mandata, a da se prije toga ne odredi njegov nasljednik, i to iz tužilačke organizacije.

”Ne može se odrediti v. d. VDT-a van tužilačke organizacije, i to jasno kaže i član 78 Zakona o državnom tužilaštvu, koji se odnosi na zakletvu, jer da bi neko bio tužilac mora da bude izabran, a ne određen”, rekao je Burić.

Na taj način članovi TS-a iz tužilačke organizacije preduprijedili su mogućnost da do izbora novog v. d. VDT-a krovna pozicija u tužilačkoj organizaciji neko vrijeme ostane upražnjena, pa su zbog toga bili uporni u zahtjevu da se još tog dana konstatuje prekid mandata Buriću i odredi novi v. d.

Članovi TS-a iz reda uglednih pravnika, Siniša Gazivoda, Miloš Vuksanović, Borivoje Đukanović i Filip Jovović, doskorašnji predstavnik Ministarstva pravde Boris Marić i član TS-a iz reda NVO Stevo Muk, imali su jedinstven stav da treba prekinuti konstitutivnu sjednicu, kako bi se dao petodnevni rok za dostavljanje kandidatura za poziciju v. d. VDT-a.

Predlog za VDT-a od jula tavori u parlamentu

Burić je od kraja jula prošle godine predlog TS-a za VDT-a, i ta utvrđena lista poslata je tada Skupštini.

Nekoliko dana nakon te odluke TS-a, odlukom predsjednika Skupštine Alekse Bečića, formiran je novi saziv TS-a, a potom proglašen nepotpuni TS.

Mjesecima se čekalo da se okončaju političke igre oko izbora članova novog TS-a, pa se o predlogu starog TS-a da Burić bude kandidat za VDT-a nikad nije raspravljalo u parlamentu.

”Predlog za VDT-a od ljetos postoji u parlamentu”, ponovio je više puta Burić na konstitutivnoj sjednici TS-a.

Milović čeka na Bečića

Nastavak konstitutivne sjednice TS-a zakazan je za 5. februar, ali nakon što je premijer Zdravko Krivokapić razriješio Borisa Marića s funkcije državnog sekretara, koji je samim tim izgubio i funkciju u TS-u, neizvjesno da li će njegov nasljednik u Ministarstvu pravde Andrej Milović od predsjednika Skupštine Alekse Bečića dobiti zeleno svjetlo da do subote postane i novi član TS-a.

”Vijestima” iz Skupštine nije odgovoreno hoće li i kad Bečić proglasiti Milovića za člana TS-a, što mu prema funkciji i pripada.

U nastavku sjednice TS-a trebalo bi odmah da se konstatuje prekid v. d. mandata Buriću, nakon čega će on tražiti izuzeće prilikom biranja njegovog nasljednika.

U trenutnoj konstelaciji snaga u Tužilačkom savjetu, članovi tužilačke organizacije imaće bez Burića jednog člana manje u odnosu na ugledne pravnike u TS-u (četiri na prema pet).

Za njega svakako mora glasati šest od ukupno 11 članova tog tijela.

Bonus video: