"novi rok nije retroaktivan"

HRA: Evropski sud za ljudska prava saopštio da je skraćen rok za podnošenje predstavki

"Predstavke koje su se Evropskom sudu za ljudska prava ranije podnosile u roku od šest mjeseci, građani/ke Crne Gore i drugih članica Savjeta Evrope će od danas, 1. februara 2022. godine, moći da podnesu u roku od četiri mjeseca računajući od dana poslednje odluke kojom su iscrpili sve pravne ljekove za zaštitu prava na nacionalnom nivou"

1987 pregleda 0 komentar(a)
Evropski sud za ljudska prava, Foto: Shutterstock
Evropski sud za ljudska prava, Foto: Shutterstock

Akcija za ljudska prava (HRA) saopštila je danas da se u obavještenju Evropskog suda za ljudska prava navodi da je skraćen rok za podnošenje predstavki.

"Predstavke koje su se Evropskom sudu za ljudska prava ranije podnosile u roku od šest mjeseci, građani/ke Crne Gore i drugih članica Savjeta Evrope će od danas, 1. februara 2022. godine, moći da podnesu u roku od četiri mjeseca računajući od dana poslednje odluke kojom su iscrpili sve pravne ljekove za zaštitu prava na nacionalnom nivou. Ovaj novi rok nije retroaktivan, što znači da se primjenjuje samo na one predstavke koje se odnose na konačne domaće odluke donijete 1. februara ili kasnije", ističe se u saopštenju HRA.

Iz te nevladine organizacije (NVO) su dodali da je protokol br. 15 (čl. 4) kojim je izvršena ova izmjena člana 35 stav 1 Evropske konvencije o ljudskim pravima i slobodama stupio na snagu 1. avgusta prošle godine.

"Ipak, s primjenom izvršene izmjene nije se počelo odmah, već je svim potencijalnim podnosiocima predstavki ostavljeno dovoljno vremena, tačnije šest mjeseci od stupanja na snagu ovog protokola (čl. 8 st. 3), da se upoznaju sa novim rokom. Izmjenu je usvojilo 47 država članica Savjeta Evrope", zaključuje se u saopštenju HRA.