Kolašin: Uz 17 miliona eura septičke jame će u zaborav

Preduzeće za ovu godinu ocjenjuje da je prioritetno da se nastavi izrada projekta razvoja vodovodnog i kanalizacionog sistema, počne projekat zaštite rezervoara u Dulovinama, uvođenje telemetrije i kontrole potrošnje po zonama…

4250 pregleda 0 komentar(a)
Ulica Boška Rašovića u Kolašinu, Foto: Dragana Šćepanović
Ulica Boška Rašovića u Kolašinu, Foto: Dragana Šćepanović

Od kvalitetnog vodosnabdijevanja i tretmana otpadnih voda Kolašin dijele projekti čija je ukupna vrijednost oko 17 miliona eura.

To, između ostalog, piše u predloženom investicionom programu, koji je sastavni dio ovogodišnjeg Plana i programa rada preduzeća Vodovod i kanalizacija.

Poboljšanje vodovoda i sistema tretmana otpadnih voda, prema predloženom investicionom programu, odvijalo bi se kroz minimalne, osnovne i dugoročne projekte. Iz tog preduzeća pozivaju se na Studiju finansiranja vodovodnog i kanalizacionog sistema Kolašina, koju je još prije desetak godina uradila Konsultantska organizacija WYG International. Studija, čija je inovirana verzija urađena 2020. godine, objašnjavaju iz preduzeća Vodovod i kanalizacija, predstavlja početni korak Programa razvoja kolašinskog vodovodnog i kanalizacionog sistema.

Preduzeće za ovu godinu ocjenjuje da je prioritetno da se nastavi izrada projekta razvoja vodovodnog i kanalizacionog sistema, počne projekat zaštite rezervoara u Dulovinama, uvođenje telemetrije i kontrole potrošnje po zonama… Takođe, smatraju da je neophodno i proširenje postojećeg sistema fekalne kanalizacije, kroz izgradnju novih kolektora.

Ocjenjuju i da će ove godine biti nastavljeni i projekti čiju je realizaciju, tvrde, lani omela pandemija. Među njima su izgradnja kanlizacione mreže i početak radova na postrojenju za prečišćavanje otpadnih voda (PPOV).

Iz Vodovoda i kanalizacije smatraju da će ove godine nastaviti i projekat izgradnje vodovodnog sistema kojim se obezbjeđuju potrebne količine vode za snabdijevanje objekata i osnježavanje ski-staza planinskih centara Kolašin 1450 i Kolašin 1600.

U Planu i programu za ovu godinu najavljuju izgradnju atmosferske i fekalne kanalizacije i vodovoda u Ulici Boška Rašovića, hidraulične infrastrukture u dijelu te i Ulice Milivoja Bulatovića, kako i rekonstrukciju atmosferske kanalizacije na dijelu, takozvane, zaobilaznice.

Prema podacima iz Plana i programa za ovu godinu, tek petina kolašinskih porodičnih kuća i ostalih objekata je priključena na kanalizacionu mrežu, dok ostala koriste i dalje septičke jame.

”Sakupljene otpadne vode ispuštaju se u otvorene bazene (lagune) u priobalnom dijelu rijeke Tare. Otpadne vode iz tih bazena dalje prodiru u tlo, pri čemu se vrši njihova filtracija kroz slojeve šljunka i pijeska, dok čvrste materije ostaju na suvom. Oba postojeća bazena su u upotrebi”, tvrde iz Vodovoda i kanalizacije.

Bonus video: