Snažnije veze UCG i Univerziteta u Skadru kroz razvoj zajedničkih programa

Ova dva univerziteta su, kako je pomenuto i na sastanku, već imala saradnju kroz projekat Reforma doktorskih studija u Crnoj Gori i Albaniji, primjer dobre prakse, u okviru programa Erasmus+ za izgradnju kapaciteta u oblasti visokog obrazovanja

4664 pregleda 1 komentar(a)
Foto: UCG
Foto: UCG

Rektor Univerziteta Crne Gore Vladimir Božović sastao se sa delegacijom Univerziteta Skadra „Luigj Gurakuqi“ na čelu sa rektorkom Suzanom Golemi, a povod sastanka je bilo produbljivanje saradnje na polju nauke i nastave, intenzivirane kroz zajedničko apliciranje sa projektima za EU i međunarodne fondove.

Ova dva univerziteta su, kako je pomenuto i na sastanku, već imala saradnju kroz projekat Reforma doktorskih studija u Crnoj Gori i Albaniji, primjer dobre prakse, u okviru programa Erasmus+ za izgradnju kapaciteta u oblasti visokog obrazovanja.

Projekat je ishodovao prvim programom doktorskih studija na engleskom jeziku, pod imenom "Održivi razvoj", za koji je, kako se navodi u saopštenju UCG, vladala velika zainteresovanost pri upisu prve generacije 2021. godine.

Takođe, saradnja profesora dva univerziteta je posebno intenzivna u okviru Filozofskog fakulteta UCG, odnosno studijskog programa Obrazovanje učitelja na albanskom jeziku.

Golemi je sa svojim timom posebno ukazala zainteresovanost za razvoj zajedničkih master programa, kroz identifikaciju srodnih polja, pokazujući posebno interesovanje za informatiku.

Božović je, zajedno sa prorektoricom za internacionalizaciju Sanjom Peković i profesorom Prirodno-matematičkog fakulteta Davidom Kalajem, ukazao na spremnost za pružanje podrške u saradnji srodnih organizacionih jedinica i izgradnji veza koje će ishodovati budućim projektima, na obostranu korist.

Bonus video: