U Nikšiću otvorena prva škola za obuku vatrogasaca-spasilaca u Crnoj Gori

U nikšićkoj Službi zaštite i spasavanja radi 57 operativaca i kako su više puta isticali, imajući u vidi da je opštine Nikšić veoma razuđena i da je riječ o teritorijalno najvećoj opštini u Crnoj Gori koja se prostire na 2.000 kilometara kvadratnih, potreban im je veći broj obučenih operativaca

10094 pregleda 185 reakcija 5 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 02.02.2022. 20:08h

Human posao koji vatrogasci – spasioci obavljaju, njihova vječita borba da pomognu u spašavanju tuđih života i imovine, da uvijek budu prvi na mjesta odakle bi mnogi najradije pobjegli, privuklo je i devetnaestogodišnjeg Nikšićanina Božidara Pejanovića. Zbog toga se i obradovao kada je čuo da u Nikšiću startuje prva škola za obuku vatrogasaca-spasilaca u Crnoj Gori. Prijavio se i od decembra on i 19 momaka, uzrasta do 25 godina, pohađaju šestomjesečnu obuku na Kapinom Polju.

„Imamo tri dijela obuke – teorijski, praktični i fizički dio. Imamo instruktora za fizički dio i svaki dan imamo zajedničke treninge. Radimo i praktični dio kada je lijepo vrijeme i kada smo u mogućnosti. Imamo i teorijske časove i kada pređemo određeni nivo gradiva radimo testove i tako provjeravamo znanje i redovno ulazimo u suštinu cijele priče“, kaže Božidar za „Vijesti“.

Ističe da je veoma zadovoljan obukom, da sve ide po planu i onako kako je i očekivao, ko i da je grupa polaznika odlična i da je riječ o momcima koji zaiste žele da se bave tim humanim poslom.

„Posao je dosta izazovan, veoma human, i ima dosta prednosti zbog čega želim da budem vatrogasac – spasilac. Tu je i činjenica da je riječ o državnom poslu. Znam čime se sve bave i normalno je da mora postojati mala doza straha. Svaki posao je izazovan i donosi određeni strah, ali i strah se pobjeđuje“, samouvjeren je Božidar koji je završio srednju školu za energetičara.

Priznaje da mu je najveća želja da se sjutra zaposli kao vatrogasac – spasilac, a da očekuje da će nakon šestomjesečne obuke izaći „jači, stabilniji, pun znanja“ i spreman za sve izazove koji posao zahtijeva.

Pejanović
Pejanovićfoto: Privatna arhiva

Slavko Tadić, komandir nikšićke Službe zaštite i spasavanja ističe da su desetak godina bezuspješno pokušavali da nadležne u državi upozore "na goruće" probleme vatrogasaca – spasilaca i njihov status, prvenstveno imajući u vidu da nemaju krovne zakona poput Zakon o vatrogastvu -spasilaštvu i Zakona o požarima i drugim hazardima, kao i na nedostatak profesionalnog kadra i nemogućnost podmlađivanja službe. Zbog toga su odlučili da uzmu stvar u svoje ruke i nakon pet mjeseci priprema, otvorena je prva škola za obuku vatrogasaca-spasilaca u Crnoj Gori. U tome su im pomoć pružili lokalna uprava Nikšića, Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta, Centar za građansko obrazovanje i Vojska.

„Krajem decembra prošle godine počela je obuka za 20 polaznika po planu i programu za obuku vatrogasaca-spasilaca koja traje šest mjeseci. Paralelno sa našom školom radimo i na projektu za obuku vatrogasaca -spasilaca za požare u zatvorenom prostoru, u simulatoru za plamene udare, sa kolegama iz Ivanić grada, iz Hrvatska“, kazao je Tadić.

U nikšićkoj Službi zaštite i spasavanja radi 57 operativaca i kako su više puta isticali, imajući u vidi da je opštine Nikšić veoma razuđena i da je riječ o teritorijalno najvećoj opštini u Crnoj Gori koja se prostire na 2.000 kilometara kvadratnih, potreban im je veći broj obučenih operativaca.

„Ponosni smo na našu školu i na ogromno razumijevanje i pomoć koju smo dobili od lokalne uprave, Zavoda za zapošljavanje, Ministarstva prosvjete, Centra za građansko obrazovanje i Vojske Crne Gore i ovim putem im se zahvaljujemo. Već nas kontaktiraju kolege iz drugih gradova koji su zainteresovani da svoj podmladak obučavaju kod nas u našoj školi, kao i vatrogasce -spasioce u simulatorima za plamene udare koji će veoma brzo biti u funkciji“, kazao je Tadić.

Podsjetio je da će lokalna uprava i Vlada ove godine početi sa izgradnjom novog vatrogasno- spasilačkog doma u Nikšiću i istakao da im je plan da budu regionalni centar za obuku vatrogasaca-spasilaca.

Bonus video: