Za 16 godina 74 odsto upisanih studenata nije aktivno

Studenti podsjećaju da brucoši nijesu upisivani posljednje dvije godine, a da bi zatvaranje odjeljenja bilo veliki udar na finansije budućih akademaca sa sjevera Sa Pravnog fakulteta poručuju da analize pokazuju da je to odjeljenje neodrživo zbog brojnih razloga

6282 pregleda 3 komentar(a)
Pravni fakultet:Trenutno na odjeljenju u Bijelom Polju aktivno 29 studenata, Foto: BORIS PEJOVIC
Pravni fakultet:Trenutno na odjeljenju u Bijelom Polju aktivno 29 studenata, Foto: BORIS PEJOVIC

Studenti Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore u Bijelom Polju traže da se to odjeljenje ne zatvara i tvrde da je veliki broj zainteresovanih srednjoškolaca iz sjeverne regije, koji ne mogu priuštiti preseljenje u Podgoricu, da upišu baš tu ustanovu.

Studenti su krajem godine proslijedili peticije na Pravnom fakultetu, Rektoratu UCG, Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta, kabinetu premijera Zdravka Krivokapića, ali i političkim partijama.

Podsjećaju da novi brucoši nijesu upisivani na odjeljenje u Bijelom Polju u posljednje dvije godine.

Poručuju i da je poželjno da se na sjeveru otvori više odjeljenja drugih univerzitetskih jedinica UCG, a ne da se gase postojeće, jer bi to značilo da će mladi ostajati u sjevernoj regiji.

Međutim, sa Pravnog fakulteta u odgovorima ukazuju na to da je ta univerzitetska jedinica analizirala više aspekata prije nego što su UCG dostavili odluku o upisu studenata u 2021/2022. studijsku godinu, a da je posebno sagledano i razmatrano pitanje opravdanosti upisa u Bijelom Polju, kao i održivost tog odjeljenja.

Sa te ustanove su kazali da je posljednja generacija upisana 2019, u skladu sa ranijim predlozima Vijeća Pravnog fakulteta.

Ističu da su analize pokazale da za 16 godina postojanja odjeljenja (od 2005. do 2021.) 74 odsto upisanih kandidata nije aktivno na ovom studijskom programu.

”Po planu i programu, akreditovanom 2017, upisano je 70 studenata (50 studenata 2018. i 20 studenata 2019). Od ovog broja: nijedan student nije završio studije, trenutno ih je aktivno 29, pet se ispisalo, 36 se nije ni upisalo ni obnovilo godinu. Od od ukupnog broja studenata (70), njih 11 je iz Podgorice i Herceg Novog (oko 17 odsto studenata nije iz opština koje gravitiraju oko Bijelog Polja)”, kažu sa Pravnog fakulteta.

Ističu i da je od 2005. do 2017. na odjeljenju u Bijelom Polju, prema starom planu i programu, upisano je 1.139 studenata.

”Od ovog broja 262 studenta su diplomirala, 39 je aktivno u ovoj studijskoj godini (2021/2022), 137 se ispisalo sa studija, 40 se prepisalo, 45 je isključeno, 616 nije ni upisalo ni obnovilo godinu. Od ukupno 1.209 studenata od 2005. do 2021, diplomiralo 21 odsto (262), svega pet odsto upisanih (68) aktivno u 2021/2022. godini. Dakle, 74 odsto upisanih kandidata nije aktivno na ovom studijskom programu”, odgovorili su sa Pravnog fakulteta.

Ističu i da je analiza upisa od 2015. do 2020, u Bijelom Polju pokazala “veliku razliku u kvalitetu upisanih studenata”.

”Broj studenata koji su ostvarili izuzetan uspjeh u toku srednjoškolskog obrazovanja (Luča 1 i 2), a koji su upisani u Bijelom Polju skoro da je zanemariv, jer je procenat u odnosu na ukupan broj upisanih studenata manji od 3 odsto. Broj ostvarenih poena na upisu posmatran je uporedno sa istim upisnim godinama u Podgorici i pokazuje značajnu razliku u kvalitetu upisanih studenta, koji i ovdje pokazuje tendenciju pada. Broj poena posljednjeg kandidata na listi se godinama kreće oko 15 poena, koji imaju kandidati koji su sa dovoljnim uspjehom završili srednju školu. U posmatranom periodu u odjeljenju u Bijelom Polju jednom u dva upisna roka popunjena je kvota studenata (20 studenata), dok je dva puta to učinjeno tek u trećem upisnom roku”, kažu sa Pravnog fakulteta, naglašavajući da je Komisija za kvalitet koja je u prethodnim izvještajima konstatovala da je evidentna manja uspješnost u izvršavanju ispitnih obaveza studenata, u Bijelom Polju, a koja je direktno u korelaciji sa padom kvaliteta upisanih kandidata na ovom studijskom programu.

”Za realizaciju nastave na studijskom programu u Podgorici i Bijelom Polju do sada su bili angažovani svi zaposleni nastavnici i saradnici na Pravnom fakultetu čije postojeće opterećenje, višestruko prelazi i najveće dozvoljeno opterećenje, čime se dovodi u pitanje kvalitet nastave na ovom programu.

Navode i da će u narednom periodu, svi kapaciteti Pravnog fakulteta biti angažovani za organizaciju nastave u Podgorici, tako da angažman značajno smanjenog broja nastavnika predstavlja neracionalno opterećenje: “Svaki dalji upis kandidata u odjeljenju u Bijelom Polju bi zahtijevao nedozvoljeno prekomjerno opterećenje nastavnika u radnom odnosu, jer je trenutno opterećenje zaposlenih nastavnika u radnom odnosu u posjeku oko dva puta veće od propisanog angažovanja nastavnika...

Za eventualno održavanje odjeljenja u Bijelom Polju, projekcija troškova sačinjenih od operativnih i eksternih angažovanja nastavnika bi iznosila oko 150.000 eura.

Od toga iznos operativna finansijska sredstva izdvojena od strane Pravnog fakulteta i UCG u prethodnoj godini su iznosila oko 50.000 eura, bez nadoknada za angažovanja nastavnika. Izvođenje nastave po eksternom oglasu za sve predmete na ovom studijskom programu bi iznosio blizu 100.000 eura”, kazali su sa Pravnog fakulteta. Poručuju aktivnim studentima da im neće biti uskraćeno nijedno pravo, naprotiv, da će se Pravni fakultet truditi da im uvijek izađe u susret. Studenti ipak poručuju da ne odustaju od namjere da, u saradnji sa institucijama, spriječe zatvaranje odjeljenja u Bijelom Polju. Kažu da su do sada podršku dobili od predsjednika opština Bijelo Polje i Mojkovac i da nastavljaju svoju borbu zbog budućih brucoša koji ne žele da odu sa sjevera, već da studiraju blizu svojih domova.

Na kraju 2020. je 510 pravnika na biroima rada na sjeveru

Sa Pravnog fakulteta su još ukazali i na to da je analiza tržišta rada pokazala da je u toku 2020. na biroima rada bilo evidentirano ukupno 1.976 pravnika.

"U toku te godine raspisano je samo 438 oglasa, tako da je na kraju 2020. na birou i dalje bilo 1.509 pravnika. Analiza tržišta rada u sjevernoj regiji, koja je urađena prema podacima Zavoda za zapošljavanje, uz agregiranje rezultata datih po opštinama, pokazuje da se, od ukupno 1.976 nezaposlenih pravnika njih 644 (32,3 odsto), nalazi na evidenciji opština u sjevernoj regiji. Na kraju godine, od ukupnog broja, njih 510 i dalje su bili na evidenciji Zavoda", kazali su sa Pravnog fakulteta.

Bonus video: