Evropska prijestonica kulture želi intenzivnije odnose sa gradovima crnogorskog primorja

„Zahvalan sam Novom Sadu što je spreman da sa nama podijeli dragocjena znanja vezana za projekat Evropska prijestonica kulture.“- rekao je Komnenović

3463 pregleda 3 komentar(a)
Komnenović i Vučević, Foto: Opština Tivat
Komnenović i Vučević, Foto: Opština Tivat

Predsjednik Opštine Tivat Željko Komnenović i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević danas su u Gradskoj kući tog grada potpisali Pismo o namjerama o uspostavlјanju saradnje.

„Potpisivanje Pisma o namjerama predstavlja formalizovanje saradnje i priliku za produbljivanje već postojećih prijatelјskih odnosa između Opštine Tivat i Grada Novog Sada. Dva grada procijenila su da postoje objektivne mogućnosti za razvijanje partnerskih odnosa u oblastima kulture, prvenstveno u svijetlu izbora Novog Sada za Evropsku prijestonicu kulture 2022. godine, zatim sporta, turizma i međunarodne saradnje.“- saopštila je danas Opština Tivat.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, povodom potpisivanja Pisma o namjerama saopštio je da suštinski sadržajna dugogodišnja saradnja konačno dobija pravu formu, neophodnu kako bi se Tivat uskoro našao na tabli gradova pobratima Novog Sada.

„Zahvalan sam na iskazanoj inicijativi, otvorenosti i dosadašnjem prijatelјskom odnosu. Moja prva zvanična posjeta kao gradonačelnika, 2012. godine, bila je posjeta Opštini Tivat, i drago mi je što baš u godini kada smo Evropska prestonica kulture, podižemo nivo saradnje na viši nivo. Imamo mnogo toga zajedničkog, a Novi Sad želi da sarađuje sa gradovima Crnogorskog primorja i da budemo jedni drugima od pomoći. Rodbinski i međulјudski smo čvrsto povezani, ali postoji i snažan ekonomski interes za tješnju saradnju. Spremni smo da stečenim iskustvima maksimalno podržimo Budvu i gradove Boke Kotorske u takmičenju za Evropsku prestonicu kulture 2028. godine.“ -naglasio je Vučević.

Predsjednik Opštine Tivat Želјko Komnenović čestitao je Novosađanima osvajanje titule Evropske prijestonice kulture, ocijenivši da je grad sa tako bogatom kulturnom tradicijom to i zaslužio.

„Zahvalan sam Novom Sadu što je spreman da sa nama podijeli dragocjena znanja vezana za projekat Evropska prijestonica kulture.“- rekao je Komnenović i izrazio očekivanje da će potpisivanje najvišeg pravnog akta između dvije teritorijalne jedinice, koje treba da uslijedi u Tivtu, biti novi most koji spaja građane dva grada.

Komnenović, koji na poziv gradonačelnika Vučevića od ponedjeljka boravi u zvaničnoj posjeti tom gradu, juče je prisustvovao Svečanoj akademiji povodom obilježavanja Dana Grada Novog Sada, 1. februara.

Bonus video: